A világ legdrágább bevásárlóutcái
2014. november 22. írta: Bazsa Mara

A világ legdrágább bevásárlóutcái

Az amerikai Cushman & Wakefield ismét összeállította a világ legdrágább bevásárlóutcáinak rangsorát. 65 ország 330 utcáját állítja sorrendbe a bérleti díjak nagysága alapján. A bécsi Kohlmarkt is ott van az élmezőnyben.     

A New York-i Upper Fifth Avenue helye évek óta megingathatatlan. Magabiztosan tartja magát a csúcson, a trón tetejéről reménytelen letaszítani. De isten ments, hogy sikerüljön, hogy az élről kikerüljön, hogy Európa utolérje, mert azt úgyis a vevőkön verik le. A 2.485 eurós havonkénti négyzetméterár az öreg kontinensen megfizethetetlen. A sorban Hongkong a következő. A Causeway Bay-en az árak az egekig másznak: 1.942 euró a havi nettó. Európában Párizs, a híres Champs Elysees (1.104) és a londoni New Bond Street (863) versenyképes, bár ijesztően magasak itt is a bérek.

DSC04410.JPGAhol még tavaly Madrid, Isztambul és a német városok tolongtak, ma az ázsiaiak és a tengeren túliak dominálnak. Sydney, Tokió és Szöül viszik a prímet, maguk között Milánónak szorítva helyet. A top tízes listát Zürich és Moszkva zárja.  Az orosz Stoleshnikov utca két helyet előre ugorva került az elit csoportba, a bécsi Kohlmarktot kiszorítva. Az idén először kikerült Bécs büszkesége az élbolyból, bár így sincs miért szégyenkeznie, a 11. hely is az elit kör egyike.

DSC04405.JPGBécs legismertebb és legdrágább vásárlóutcája a Grabent a Hofburggal köti össze, az idelátogató turisták központi helye. Presztízs értékét máig a Hofburg közelsége adja, nincs ember, ki nem menne végig rajta, ha egyszer Bécsben jár. Ha másért nem, kirakatokat bámulni, múltat csodálni, mire az utca neve nyomokban utal. Valamikor réges-rég a terepet a faszénárusok uralták, nevükből, a Holzkohlból a holz idővel kikopott, és csak a Kohlmarkt maradt. Bár az egykori céhek, udvari beszállítók a folyamatosan emelkedő bérleti árak miatt innen rég elmenekültek, van aki állja a sarat. Luxus, kultúra és múlt, itt ad egymásnak randevút. 1700-as években alapított kereskedés, Sisi kedvenc cukrászdája, könyvesbolt és megannyi luxusmárka békésen megfér egymás mellett és kínál feledhetetlen élményt. Bár az is igaz, az utca üzleteinek árai nem egyszerű halandókra szabottak.  

DSC04457.JPGA luxus keveseknek megfizethető, még ha kikerül a sale vagy az akciót hirdető tábla, akkor sem olyan kedvező az itt kapható termékek ára. A boltokban nincs tumultus, legfeljebb évente egyszer, amikor egy-egy ismert márka készülve az új idényre, kirakatot vált és lecseréli az elmúlt szezon divatjamúlt darabjait. Ilyenkor szinte a semmiből megjelennek a tehetős ázsiaiak, japánok és kínaiak, és degeszre tömött szatyrokkal, jutányos áron beszerezett cuccokkal megrakodva elégedetten térnek haza. Akció ide vagy oda, a bankkártyák így is bánják a nagy bevásárlást.   

DSC04426.JPGNemrég Naomi Cambell, az ismert modell is erre járt. A vásárlást sajátosan oldotta meg, autóval hajtott a köszöntésére összesereglett tömegbe, az egyébként csak gyalogosoknak kijelölt járófelületre. A boltosok örültek, hogy híresség a vendég, de a közterületiseket ez nem hatotta meg. Annak rendje módja szerint meg is büntették, az autójára a stráfcetlit kitették. 

IMG-20141122-WA0007 (1).jpgA bécsi Kohlmarkton a bérleti díj 370 euro. Nem sokkal marad el tőle a többi belvárosi utca, mely a turistákat ugyanúgy vonzza. A Graben és a Karntner Strase 300 euróval követi, aztán jön a híres Mariahilfer, kissé leszakadva, 135 eurós négyzetméterenkénti díja.

DSC04424.JPGA Kohlmarkton nem csak a külföldiek költik a pénzt, akad gazdag osztrák is elég. A szupergazdagok csoportját minden évben Svájc legnagyobb bankja, az UBS állítja össze. A belépőnek borsos az ára. Tag csak az lehet, akinek legalább 24 millió eurót elér a vagyona. A világon 200 ezer ember fér az elitbe, köztük 590 osztráknak is van helye. 

DSC04440.JPGFotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr86923527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2014.11.23. 14:07:57

Az én kedvencem a Grabenen a Knize (www.knize.at/ )

A nép fia 2014.11.24. 12:05:39

Jártam itt párszor, de a nagy bevásárlást nem ebben az utcában végeztem.... Kirakatnak jó, de az itt vásárláshoz még gürizni kell kicsit egy átlag magyarnak. Flancolásra sem jó, egyrészt ki látja, másrészt egy kerülettel arrébb ugyan ezt lehet kapni 20-50%-kal is olcsóbban.

De az utcának kétség kívül megvan a hangulata. :)
süti beállítások módosítása