Füstöl egész Bécs
2014. augusztus 30. írta: Bazsa Mara

Füstöl egész Bécs

A bécsiek igazi grillfanok. Szeretnek jókat enni, friss levegőn lenni, élvezni a természetet és egymás társaságát. A grillezésnél mindez adott. Nem csoda hát, hogy igazi népmozgalommá nőtte ki magát, pláne, hogy mindehhez a várost sem kell elhagyniuk.  

A grillezés reneszánszát éli Európa szerte. Ausztriában, főként vidéken, nagy hagyományai vannak a szabadtéri sütögetésnek, de a bécsiek sem maradnak ki a jóból. Az élmény a fővárosban is mindenkinek megadatik, nem kell hozzá kertes ház, vagy terasz és még kocsiba sem kell ülni ahhoz, hogy a szabadban bárki egy jót egyen. Egymást érik a városban és környékén a sütésre kijelölt területek. Élnek is vele rendszeresen. Ha jó az idő, a városlakók száz számra rajzanak ki a természetbe, hogy a lakóhelyükhöz közeli parkokban egy kiadósat grillezzenek. Hétvégeken rendre gomolygó füst és roston sült étel illata lepi el a természetet. A grillezés nemcsak egy lehetőség az evésre. Sokkal több annál. Remek, költségkímélő szórakozás. Nem csoda, hogy ennyi itt a kültéri gasztronómia szerelmese. 

DSC03570.JPG

A Duna partja az egyik kedvenc zóna

Grillezni nem mindenütt, csak az erre kijelölt helyeken lehet. A legnagyobb kedvenc a Duna-sziget és környéke. Itt nagy kiterjedésű zónákat alakítottak ki, ahol egész évben, meghatározott időben, reggel 9-től este 10-ig lehet tüzet rakni, füstölögni. Ha a zónán kívül szottyan kedvük az evésre, további 15-20 hely közül válogathatnak, kedvük, vagy lakhelyük szerint az emberek. A helyfoglalás mindenütt ingyenes. Aki viszont csendesebb helyre vágyik, és nem szeretne magával grillkészüléket sem cipelni, telefonon, vagy interneten leköthet beépített helyeket. Ez viszont már pénzbe kerül. 10 euro az ára. Jár hozzá rőzse, pad, és épített sütő. Garantált placc, ahol kicsit csendesebben, visszahúzódva mulathatnak. 

DSC03590.JPG

Fizetős hely a Duna-szigeten

A grillezés maga több mint egymillió éve ismert főzési forma. Az ősember kezdte így. Tüzet rakott és magas hőfokon, füstbe burkolózva, nyárson sütögette a pecsenyéjét. A tűzrakás tipikusan férfimunka. Ez ősidők óta így maradt. Mint ahogy a grillezés maga is. Ami viszont velejár, marad a nők vállán. Vásárlás, pácolás, jó receptek utáni kutatás és a legjobban utált pakolás, cuccolás. A kényelemhez sok minden kell, hűtőtáska, pokróc, kerti szék és sámedli, tányérok, szalvéta és eszcájg, de az étvágycsináló snapsz és az emésztést segítő sör is vele jár. Egyedül a dresszkód az, ami itt elmarad. 

DSC03566.JPG

Nem majális, szokásos hétvége a Duna mellett                                                        

Egy nemrég készült kimutatás szerint egyébként a bécsi férfiak alapvetően húst szeretnek grillezni. Legnépszerűbb a kotlett és a virsli, de 33%-uk a zsírosabb steakre szavaz. 17% a boltok előre pácolt húsait kedveli, legyen az sertés, pulyka vagy birka, 4% pedig a halaknál marad. A nők a grillezésben is a tudatos étkezés hírnökei, 43%-uk fogyaszt szívesen sült zöldségeket, míg a férfiak csupán 28%-a él vele. 

grillkolbász.jpg

Erre buknak a férifiak

A tűz egyébként veszélyes üzem. Bizonyos rendszabályokat ildomos betartani annak, aki nem akar galibát okozni. Nyilvános helyen kizárólag faszénnel lehet tüzelni, a készülékeket stabil helyre kell helyezni, spiritusz és benzin használata tilos, a szemét eltakarítása kötelező, a tűzoltás pedig mindennél fontosabb. No és még egy-két jó tanács, sütés alatt ne hagyjuk el a területet és tető nélkül rakjunk tüzet. Ezt olvashatja mindenki, jól látható helyen, mert sütni csak szigorúan meghatározott szabályok mentén, annak rendje módja szerint lehet.

DSC03559.JPG

Biztos, ami biztos, a rendszabályokra tábla figyelmeztet 

És hogy ennek foganatja is legyen, város szerte 16 (15 férfi és egy nő), úgynevezett grillplacc-mester (sic!) vigyázza és óvja a terepeket. Őrködnek, felügyelnek, tanácsot adnak, időről időre körbe járnak, és ha kell, rendet is tesznek. Ráadásul több nyelven is beszélnek, mert grillplacc-mester csak az lehet, aki a németen kívül legalább egy keleti, vagy kelet-európai nyelvet bír.

Apropó, idestova tíz éve rendeznek grill világbajnokságot. Az osztrákok párosban világbajnokokkal büszkélkednek. 

topgrill-gr.jpg

2014-ben tíz új, épített grillezőt adtak át (kép az internetről)

Fotó: saját és internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr946644723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2014.09.01. 10:19:47

Die wiener sind richtige Lebenskünstler! Ahoi :-))

berattila 2014.09.01. 10:19:51

Kedves Bazsa Mara! E kellemes olvasmány után kedvem lenne egy jót grillezni. Egyébként a fényképek is a Te műveid? Nagyon tetszenek!

átlátó 2014.09.01. 10:19:56

...azert ehhez hozzatartozik az is, hogy a müfajt leginkabb a törökök müvelik. Mondom, hogy nem baj, hogy ezt inkabb a törökök müvelik, mint a latens labancok, - csak hozzatartozik az összkep teljessegehez, hogy ezt a müfajt inkabb a törököjk müvelik a Wilhelminenbergtöl a Dunauinselen at, szinte barmelyik parkban...ha meg nem mondtam volna, akkor mondom, hogy ezt a müfajt a latens labancok inkabb a "sutzhauzokban, smelcekben" nyomatjak, meg a sajat telkes lakhandik szabadterein...ha jo az idö, akkor a köztereken mindenhol, valoban nagy letszamban megy a füstöles...
süti beállítások módosítása