Egy bécsi nő, akinek Brazília sokat köszönhet
2014. június 19. írta: Bazsa Mara

Egy bécsi nő, akinek Brazília sokat köszönhet

A világ most Brazíliára fókuszál. És bár az osztrákok a nyári játékokon kevésbé jeleskednek, a téli számít a felségterületüknek, Brazíliához mégis sokkal több közük van, mint a legtöbb állambelinek, e távoli ország egy osztrák nőnek köszönheti szabadságát.  

Van egy osztrák nő, akit a brazilok a függetlenség anyjának hívnak, akire a mai napig hihetetlen hálával és tisztelettel gondolnak, akinek az emlékét őrzi a brazil zászló egyik meghatározó színe. Ez a nő nem más, mint egy rendkívül okos, osztrák főhercegnő, a brazilok első császárnéja, Habsburg-Lotaringiai Mária Leopoldina, I. Ferenc osztrák császár lánya.

ma-guillotine1.jpg

Hogy került Leopoldina Brazíliába? Amikor Leopoldina eladó sorba került, Metternich nem sokáig habozott, fogta a térképet és körülnézett, hol akad kérő a hercegnőnek, méghozzá piacképes, aki szolgálja az osztrák érdeket. Nagyratörő terveihez kapóra jött, hogy VI. János, Portugália és Brazília királya épp arát keresett, fia, Dom Pedro koronaherceg számára. A célnak, hogy a császári udvar az Atlanti-óceánon túli befolyását növelje, egy frigy épp megfelelő lenne, gondolta Metternich és a házasságot hamar nyélbe is ütötte. Így került egy Habsburg ebben a távoli országban trónra, Metternich megelégedésére.  

img_2294_1.jpg

Leopoldina, 1797-ben Bécsben született, rendkívüli eszességére korán felfigyeltek. Behatóan foglalkozott a természettudományokkal, zongorázott, lovagolt, beszélt franciául, olaszul, sokat olvasott és tanult. Abból az álmából, hogy hazájában csendes, nyugodt életet éljen, nem lett semmi sem. 1817-ben fiatalon, alig húszévesen három hosszú hónapig tartó hajóút után lépett először brazil földre, hogy leendő urát megismerje. 

maria_leopoline_of_austria_brasilia2.jpg

Rio de Janeiro első látásra lenyűgözte, az egzotikus táj teljesen magával ragadta, testvérének írt levelében rendre az ország szépségét magasztalta. Bár egy porcikája sem kívánta a rákényszerített frigyet, Dom Pedro külseje nem hagyta hidegen. Az Adonis szépségű férfiba első látásra beleszeretett. Az esküvőt követően VI. János király visszatért Portugáliába, így lett fia Brazília kormányzója.  

rio_de_janeiro_visto_do_parque_da_cidade_em_niteroi_jpgokkkkkkkkkkkkkkkk.jpg

Brazília az 1500-as évektől kezdődően a Portugál Birodalom teljes jogú tagjaként portugál fennhatóság alatt élte hétköznapjait. Az országban egyre gyakrabban törtek ki lázadások. Leopoldina éleslátását mi sem jellemezte jobban, minthogy felismerte a függetlenségért vívott harcban hatalmas erő van, és látva annak jelentőségét, a mozgalom élére lépett.   

maria-leopoldina-como-regente3_jpg_75555555555.jpg

Mi több, férjét is erre biztatta, legyen a felkelők pártfogója: „Ha ellenük harcolsz, elbuksz, ha melléjük állsz, az egész ország a tiéd lesz.” Dom Pedro megfogadta felesége bölcs tanácsát, így 1822-ben, amikor kikiáltották Brazília függetlenségét, jutalmul a nép megkoronázta, így került korona Dom Pedró fejére. I. Péter császárként vonult be az ország történelmébe, oldalán Leopoldina lett Brazília első császárnéja.

hqdefault_1.jpg

Ez volt élete legszebb pillanata, és sajnos, az is maradt. Házasságában a gazdag gyermekáldás ellenére vigasztalan maradt. A császár nem volt éppen a hűség mintaképe, számtalan szeretőjével nejét folyamatosan kínos helyzetbe kényszerítette, amikor pedig egyik babáját udvarhölggyé is előléptette, végképp elfogyott Leopoldina türelme. 1826-ban magába roskadva, nagyon fiatalon a túlvilágra távozott. Mindössze 29 éves volt, amikor jobblétre szenderült. 

220px-maria_leopoldine_of_austria_family.jpg

Egy ország népét tette boldoggá és függetlenné, miközben ő maga boldogtalan életet élt. Emlékét megőrizték az emberek. Az ország zászlajában a sárga nap mint nap rá emlékezetet, a zöld a Braganca dinasztia színe, a sárga pedig Habsburg-Lotaringiai. Brazília függetlenségének 150. évfordulója alkalmából, 1972 óta, Leopoldina a brazil anyák példaképe. 

brazil zászló.png

                                                          A birodalmi zászló 1822-1889 

Fotó: internet/archív

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr506386861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horn Theobald Achilles 2014.06.20. 10:47:24

Nagyon tetszik! Nem is tudtam
süti beállítások módosítása