Magyar arisztokraták palotái Bécsben
2016. március 14. írta: Bazsa Mara

Magyar arisztokraták palotái Bécsben

Paloták Bécsben, melyet magyar főurak építettek, birtokoltak, laktak, majd az utókorra hagytak. Paloták, melyeket a mai napig a magyar történelem nagyjainak nevén neveznek. Történelmi nevek ezek, melyek az iskolai tanórákról, a magyarság múltjából ismerősek. Épített emlékeink nyomába szegődtem Bécsben, a Hofburg közelében, a teljesség igényét mellőzve.

Gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar 1791. szeptember 21-én Bécsben született, a Herrengasse 5. szám alatt. A Hofburgtól egy kőhajításnyira lévő palota egykoron a híres szülött bölcsőjét fogadta magába.  Ma már nem kell hosszasan keresni a kapualjban megbúvó házszámot. A falon, az utcafronton magyar és német nyelvű tábla, alatta nemzeti színű pántlikával átkötött koszorú díszeleg, 1966 óta. Akkor került fel ugyanis a míves márványtábla az egykori Wilczek-palota falára. Gróf Franz Josef Wilczek 1825-ben vásárolta meg az épületet, mely a mai napig a család tulajdonában áll. 

img_0508.jpg

img_0506_1.jpg

Az Esterházy-palota az egyik legszebb, barokk stílusú épület a belvárosban. 1695-ben Esterházy Pál herceg kívánságára épült meg, feltehetőleg Francesco Martinelli hozta egységes homlokzat alá az eredetileg több házból álló épületet, melyet az évek során több alkalommal bővítettek, mire a mai formája meglett. A Wallnerstraße 4. szám alatt álló palota ma Karl Wlaschek egyik alapítványának tulajdona, termeit bárki bérbe veheti. A házi kápolna egykor Haydn zenéjét visszhangozta, a hercegi család szolgálatában álló mester gyakran adott benne koncertet. 

img_0541.jpg

Az Esterházy-Keller, mármint a pince 1808-ban nyílt meg, ahol a császár engedélyével már akkor magyar bort mértek. Ma kedvelt étterem, sok turista megfordul erre, a hordókból a család burgenlandi birtokáról származó bort mérnek.   

img_0546.jpg

A Pálffy-palota a császár lovas szobrával szemben, épp az Osztrák Nemzeti Könyvtárra néz, srévizavé. 1684-ben került a grófi család kezébe, majd az I. világháborút követően átment állami tulajdonba. A városi legenda úgy tatja, a kis Mozart először itt állt színpadra, és talán az sem kizárt, itt mutatták be a Figaró című operáját. A díszterem Figaró néven lett ismert. Az épület reneszánsz homlokzatát a 19. században építették, emeletet pedig a II. világháború után kapott a palota. (Josefsplatz 6.)

img_3884.jpg

img_3815.jpg

Ma kulturális eseményeket fogad be, és többi között ide költözött a Fantasztikus realizmus Múzeum, melynek állandó kiállítása a legfelső emelten kapott helyet.

img_3823.jpg

Az 1720-ban, barokk stílusban épült Erdődy-Fürstenberg-palota neve két tulajdonosának emlékét is őrzi, ebből az előbbi, az Erdődy grófi család, kötődik a magyarokhoz. Az épület egyébként nekünk azért is nevezetes, mert évekig lakott benne II. Rákóczi Ferenc. Erről egy tábla állít emléket. A 18. században Rákóczi Erzsébet a palota tulajdonjogát férjére, gróf Erdődyre íratta. Rövid ideig a nagy zeneszerző, Beethoven is vendégek sorát gyarapította. 1825-ben az épület a Fürstenberg hercegi család tulajdona lett. Ma egy magánszemély birtokolja. (Himmelpfortgasse 13.)

img_0388.jpg

img_0392.jpg

A Batthyány-Schönborn palota Bécs óvárosában díszeleg. A barokk legnevesebb építésze, Fischer von Erlach tervezte a horvát bán kérésére és 1706-ra kész is lett vele. Batthyány Ádám halála után özvegye, Eleonóra grófnő a további igazgatást a Schönborn grófi családra bízta, a tulajdonjogot átruházva. A II. világháborúban bombatalálat érte az épületet, a felújítást 1960-ban fejezték be. Ma egy bank tulajdona. (Renngasse 4.)

img_0803.jpg

img_0805_1.jpg

Bécs legelegánsabb bevásárlóutcáján, a Kärtnerstraße 41. szám alatt lévő barokk ház az egyik legmódosabb, magyar arisztokrata család nevét viseli. A Grundemann-Esterházy-palota 1871-ben került a család grófi ágának tulajdonába. Egy ideig falai között lakott Kratochwill Zsuzsanna, Vajda János verseinek múzsája. Ma az épületben játékbarlang üzemel.

img_0383.jpg

Azt mondják ez az épület az egyik legszebb külföldi képviselet Bécsben, és művészettörténeti szempontból is jelentős értéket képvisel. Az egykor a magyar és erdélyi kancellári hivatalnak otthont adó palota a copf építészeti stílus jegyeit mutatja. Az épületét több házból gyúrták egybe, a mai formáját végül így elnyerve. A II. világháború alatt a palota károkat szenvedett, felújítása 1997-ben fejeződött be. Termei aranyozott stukkókkal gazdagon díszítettek. A palota a magyar állam tulajdona. (Bankgasse 4-6.)

img_0613.jpg

img_0612.jpg

 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr408475806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása