Szervusz Prater
2015. május 22. írta: Bazsa Mara

Szervusz Prater

Nem olcsó, nem a legnagyobb, ráadásul nem tartozik a legjobbak közé Európában, mégis milliók látogatják évente a bécsi Prater vidámparkját. Mi a titka? Talán a múltja és az, hogy jól üzemeltetik. A Prater nemcsak vidámpark, számtalan más kikapcsolódást, szórakozást is kínál.

A Pratert nem hagyja ki senki, aki Bécsbe látogat, szinte kötelező program. Még annak is, aki az attrakciókat különösebben nem kedveli. Nosztalgia lengi körbe, kicsi, nagy szívesen jár ide. Van, aki bámészkodni, mások jókat enni-inni, vagy csak a hangulatot élvezni, de persze a többség adrenalinszintet emelni.

img_1288.jpg

Jövőre lesz 250 éves a világ egyik legrégebbi vurstlija. Az okiratok már a XII. században említik, de mai formáját jóval későbbre teszik. Mégpedig 1766-ra, amikor II. József császár saját vadászterületét a bécsieknek ajándékozta. Azóta a park mindenki számára szabadon átjárhatóvá vált. És ezt a jó szokásukat meg is tartották. Ide nincs belépő, a be- és átjárás 24 órás.

img_1243.jpg

img_9752.jpg

A Prater nem csak az attrakciókat fedi. Hatalmas park és allé, ami hozzátartozik, ahol nemcsak szórakozhatnak, de kirándulhatnak is az emberek, élvezve a természetet. És volt idő, amikor itt, bármilyen hihetetlen, gondolázni is lehetett. Jó ideje annak, amikor Velence Bécsben névvel megnyitották az első szórakozónegyedet, ahová a nép minden nap igyekezett, hogy kikapcsolódjon és élvezze az életet.img_9739.jpg

Aztán szép lassan beszivárogtak a cirkuszosok, éttermek és kávézók nyíltak, idetelepültek a mutatványosok, a zenészek, mindenki, aki a szórakoztatásból élt meg. Az a fekete szobor, ami a belépőket köszönti, ezeket az időket idézi. A múltat köti össze a jelennel „Calafati”, az egykor itt működő körhinta központi figurája. Nevét a ringlispil tulajdonosáról kapta.

img_1261.jpg
img_1350.jpg

Nem is bécsiek lennének a bécsiek, ha nem számolnák, mennyi ember jár ide. És valahogy mindig arra lyukadnak ki, hogy évről évre egyre többen akadnak, akik itt töltik szabadidejüket, itt szórakoznak. Bár a tavalyi forgalom az időjárás miatt akadozott, így is elérte a 3 milliót.

img_0628.jpg

Tesznek is azért, hogy vonzóvá tegyék. Az idénre is terveznek egy meglepetést, ha minden igaz, augusztusra kész is lesz. A „Wind-O-Bona Sky Diver”, ígéretek szerint Európa legnagyobb, üvegből készült szélcsatornája lesz, melyben az ember szabadon lebeghet és a beáramló 230 km/órás sebességű szélnek köszönhetően, segédeszköz nélkül repülhet.

bono.jpg

A tavalyi újdonságok bejöttek az üzemeltetőknek, akik egyébként több generációra visszamenőleg a várostól bérlik a területet és óvják, fiatalítják „örökségeiket”. img_0655.jpg

Állítólag ez a világ legmagasabb körhintája. A 117 méter magasan pörgő Praterturm hihetetlen panorámát nyújt a városra a bátorságért cserébe.

img_1329.jpg

A Prater úgy hirdeti magát, hogy egész évben üzemel, a szezon valójában március 15-től október végéig tart. Az időjárás meghatározó tényező, bár a játékok fele fedett, nem akadályozná az egész éves menetet.

/img_9708.jpg

Az élményért mélyen a zsebbe kell nyúlni, az attrakciók árai 3 és 9 euró között mozognak. Ha spórolni akarunk érdemes a Prater kártyát kiváltani és feltölteni. A kívánt összeget interneten, vagy több elárusító helyen is rátehetjük, hogy utána 10% kedvezményben részesüljünk. 100 euró költés felett pedig jár egy ingyenjegy. A kártyát nem mindegyik játéknál lehet használni, érdemes előtte az információnál tájékozódni.

img_1247.jpg

img_1279.jpg

Az óriáskerék az örök klasszikus. A XIX. században több is épült hasonló, de ma már csak a bécsi forog. 

img_1267.jpg

A Prater maga 6 négyzetkilométeres, ebből a vidámpark csupán 0,5-öt foglal el. A területhez képest keveset, mégis mennyi élvezet!

img_9705_1.jpg
img_1356.jpg 

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr857444938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása