A bohém Spittelberg adventi vására
2016. december 09. írta: Bazsa Mara

A bohém Spittelberg adventi vására

A leghangulatosabb karácsonyi vásár Bécsben, a Spittelbergen van. Az egykori piroslámpás negyed ma is melegen hívogat, tárt karokkal várja a puncsozni vágyókat.

A külföldiek közül kevesen ismerik. Nem hozza busz ide az idegeneket. A helyiek viszont, ha tehetik, minden évben felkeresik. Ez ugyanis a legromantikusabb kerületek egyike. Az adventi vásár pedig csak rátesz erre. A zegzugos, dimbes-dombos utcácskák, a Biedermeier házacskák és a múlt igézete rabul ejt örökre. A művészek és a bohém népség különösen kedvét leli benne. Nekem is a kedvencem.

img_6743.jpg

img_6782.jpg

A hegy a XVIII. században népesült be, piciny házakat húztak fel ide. Az olcsó bérleményeknek köszönhetően, erre a részre települtek a szegények. A prostitúció is hamar felütötte a fejét, mint fő kereseti tevékenység. Özönlött ide a férfinép, nagy volt a kísértés. A virágzó iparágnak, a pajzán múltnak a világháború vetett véget. Azóta restaurálták a környéket. Spittelberg különös sármja máig sok embert csábít a kerületbe, különösen így, advent tájékán vannak az utcák emberekkel tele.  

img_6697.jpg

img_6911.jpg

Ilyenkor benépesül a falu, ahogy a spittelbergiek nevezik lakóhelyüket, felüti fejét a vidámság, a móka, a kacagás. Kisebb, nagyobb baráti társaságok verődnek egybe, és cövekelnek egy-egy puncsot és forralt bort áruló hütte tövében le. Átjárja őket az ünnepvárás és az alkohol okozta hevület, miközben jóízűen nevetgélnek.

img_6767_1.jpg

img_6647_1.jpg

Átjárók, árkádos udvarok szegélyezik az utunk, szinte mindegyikbe érdemes bekukkantanunk. Ez itt például az egyik nagy kedvenc, igaz, most kivételesen, nem tolong bent a tömeg. A kerületi múzeum már zárva, az óvoda is kiürült, a forralt bor és a puncs hamarosan a pultra kerül, rendezgetik, tisztogatják a talpon álló asztalokat, az első vendég hamarosan bekopogtat. Hihetetlen a hangulata, amikor benépesül. 

img_6675.jpg

img_6679_1.jpg

img_6682.jpg

Spittelbergre mondják azt is, művész negyed. Szívesen települnek ide a galériások, a kézművesek, az alkotó emberek, persze nem csak a vásár idejére. Lakják a kerületet. Hogy mesteremberek élnek erre, a standok igényesen összerakott választékán is visszaköszön.

img_6659.jpg

img_6660_2.jpg

img_6662_2.jpg

Még a snapszokat is olyan szépen, katonás rendben rendezik el, hogy rögvest megkívánja az ember. A hatalmas dunsztos üvegben lapulnak a szeszbe áztatott gyümölcsök, mindenféle színben, tarkabarka színességben. Schuckert a márka neve, évek óta itt a helye.

img_6708_1.jpg

A Spittelberggasse hirtelen térré bővülő része, a vásár leghangulatosabb negyede, mely nem nélkülözi az intimitást sem. A legnagyobb attrakcióba is itt botlunk bele. Faszén parázslik a hatalmas üstszerű képződmény alján, melyen a fürge kezek krumplilángost (burgonyafánkot) forgatnak hevesen. Nem kellett sokat várni, hogy az éhes szájak felsorakozzanak, és 3,50-ért jól lakjanak.

img_6798.jpg

img_6817_2.jpg

A Mikulás váratlan megjelenése kicsit és nagyot, izgalomba hozott. Volt nála egy hatalmas puttony, benne piros alma, mogyoró, ez utóbbi biztosan, hiszen amikor kérte, nyúljak a zsákjába bele, épp az akadt a kezembe. A gyerekek, akik a moziból tódultak az utcára, meghatódva álltak, ajándékra várva.

img_6877.jpg

img_6836.jpg

A Pop up boltban akkora volt a tömeg, hogy magam is alig fértem be, el sem tudtam képzelni, mitől jöttek ennyire lázba a bentiek. A karácsonyi fehérség, a pompás dekoratív díszek, a művészien elrendezett kézműves termékek okozták az elhatalmasodott vásárlási izgalmat.   

img_6936_1.jpg

img_6939.jpg

Otthonos, utánozhatatlan hangulat vár mind a három spittelbergi utcában. 100 stand, megannyi hütte, étel, ital mindenki kedvére, ínyére. A Múzeumi negyedtől gyalogtávra, és a Mariahilfertől pár perc járásra. 

Nyitva: december 23-ig, H-Cs: 15-21. P: 15-21.30 Szo: 12-21.30-ig, V és ünnepnapokon: 12-21.

Cím: 7. kerület, Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr7012031081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.