Nyakunkon a karácsonyi vásárok
2016. október 31. írta: Bazsa Mara

Nyakunkon a karácsonyi vásárok

Nem lehet elég korán kezdeni!  Idén lesz időnk bőven a karácsonyi vásárokat kiélvezni Bécsben. Most még több meglepetéssel, újdonsággal csalogatják a vendégeket a forró puncsot és sok más finomságot árusító standok közelébe.

Kopácsolástól hangos Bécs, de nem a harkályok verik fel a csendet, hanem lassan a karácsonyi vásárokhoz kezdődnek az építkezések. A hidegnek nyoma sincs, még a természet is pompás színekben virít, mintha télre is magán tartaná tarka-barka ruháit. A hangulat azonban már izzik. Még két nap, és nyit az első vásár. Szinte hihetetlen, de ismét elszaladt egy év, lassan csilingel a tél.

img_3727_1.jpg

Múzeumi Negyed (MuseumsQuartier)

Bár nem hagyományos karácsonyi vásár, mégis annak jegyében fogant, az egyik legfelkapottabb hely a városban. A hipszterek kedvence, azok járnak ide, akiknek a giccses, habcsókos vásárokból már tele van a hócipője. A jégkunyhókban a hangszórókból menő osztrák DJ-k zenéje szól, odakint pedig, majd ha beköszönt a tél és kellően hideg lesz ahhoz, hogy a curling pályán befagyjon a jég, sportol majd a nép.

img_3792.jpg

Időpont: november 3-tól december 23-ig

Helyszín: 7. kerület, Museumsplatz 1-5.

http://www.mqw.at/programm//programmdetail/winter-eroeffnung/

Stephansplatz

A Stephansplatz adventi vására, áhítattal teli környezetbe ágyazva, a legszínvonalasabbak egyike. Bármelyikkel versenybe száll, holott egyike a legfiatalabbaknak, idén lesz 3 éves. Meghitt érzés a belváros szívében, forralt bor kortyolgatva bóklászni. Kivált este, miután a dóm éjjeli fényét magára öltötte. A székesegyházat félkaréjban körülölelő standok kínálata sem rossz, nincsenek benne gagyi termékek, osztrák kézművesek árulják termékeiket. 

img_2734_1.jpg

Időpont: november 11-től december 26-ig

Helyszín: 1. kerület, Stephansplatz

http://www.weihnachtsmarkt-stephansplatz.at/

Freyung és az Am Hof

A bécsiek nagy kedvence, rengeteg helyi jár ide, már-már kötelező program karácsony tájt kilátogatni ide. A Freyungon van a város egyik legrégebbi vására. Az elődök már a 18. században idetelepültek, ebben az elegáns környezetben árulták termékeiket. A hagyomány tovább folytatódik, a standok kínálata a paloták eleganciájához igazodik, nincs giccs, minőségi, kézműves termékek kelletik magukat a polcokon. Színpad is áll a téren, ahol esténként fúvósok zenélnek, remek aláfestésként a hangulatkeltéshez. Pár lépést arrébb araszolva, szinte belebotlunk a belváros másik remek vásárába, melynek az Am Hof az otthona. 

kllllllll.jpg

Időpont: november 11-től december 23-ig

Helyszín: 1. kerület, Freyung és az Am Hof

http://www.weihnachtsmarkt-hof.at/

Városháza - Rathausplatz

A legnagyobb, a legismertebb és a leglátogatottabb karácsonyi vásár Bécsben. Itt áll az ország legmagasabb fája, és Európában ez a leginkább gyerekbarát adventi varázsa, mely az idők folyamán kisebb faluvá nőtte ki magát. A 150 stand mellett, melyek hagyományos karácsonyi ajándékokat, finomságokat, enni-, innivalókat kínálnak, a gyerekeknek is sok programot szerveznek. Idén meglepetéssel is készülnek, gyertyákkal díszített nagy kapuívvel köszöntik a betérőket és a fák is új megvilágítást kapnak.

img_1847_4.jpg

Időpont: november 12-től december 26-ig

Helyszín: 1. kerület, Rathausplatz

http://www.christkindlmarkt.at/home/

Karácsony a régi egyetemen 

A fiatalok, az egyetemisták kedvence, az egyetemi kampusztól pár méternyire. Ők alkotják a törzsközönséget, de a fiatal családosok is kedvelik a helyet. A Régi AKH vására gyerekbarát, aranyos gyermekvasút és körhinta települ ide évről évre, a kicsik nagy örömére.  

img_0733_2.jpg

Időpont: november 12-től december 23-ig

http://www.weihnachtsdorf.at/altes-akh/der-markt/information/

Karácsonyi vásár a parkban

A természet lágy ölén, egy idilli környezetbe települ a vásár a Türkenschanzpark kellős közepén botlunk a bódékba. Ha leesik a hó, nincs ehhez fogható. A 18. kerület kedvelt parkját sokan keresik fel, a szervezők pedig a forró puncs mellé mindig készülnek valamilyen meglepetéssel. Koncertek, gyerekprogramok várják a vendégeket.

img_2979_1.jpg

Időpont: november 13-tól december 24-ig

Helyszín: 18. kerület, Türkenschanzpark

http://www.weihnachtimpark.at/programm.htm

Karácsonyi falu a Természettudományi Múzeumnál

A karácsonyi vásár a Mária Terézia téren mindig sok embert vonz, errefelé állnak meg a turistabuszok. A dekoráció nemcsak a „faluban” rendhagyó, a két múzeum is turisztikai attrakció. Karácsonyi énekek, zene, puncs, forralt bor mind-mind olyan kellékek, melyek az ünnepre készítik fel szívünket, lelkünket és ahhoz segítenek, hogy az alkohol illata mellett, magunkba szívjuk a karácsonyi hangulatot.

kkkkkkkkkkkkk.jpg

Időpont: november 16-tól december 26-ig  

Helyszín: 1. kerület, Maria-Theresia-Platz

http://www.weihnachtsdorf.at/maria-theresien-platz/der-markt/information/

Belvedere

A lélegzetelállító panoráma, a festői barokk háttér, a csodás park önmagában vérpezsdítő látvány, és ezt csak fokozza a karácsonyi varázsa. Érdemes a részletes programot átböngészni, mert sok meglepetést tartogat. Már a megnyitóra is egy neves művész, Barbara Helfgott érkezik, aki virtuóz hegedűjátékával kápráztatja majd el a vendégeket.

okkkkkkkk_1.jpg

Időpont: november 18-tól december 23-ig

Helyszín: 3. kerület, Landstraße, Prinz-Eugen-Strasse 27.

http://www.weihnachtsdorf.at/schloss-belvedere/der-markt/uebersicht/

Kézműves és művészeti vásár

A Karlsplatzra települt adventi vásárnak a háttérként szolgáló, pazarul megvilágított Károly templom pompás, barokk épülete, akarva, akaratlan tekintélyt kölcsönöz.  Nagy területet ölel magába, hagyjunk időt a sétára, a kézművesek és a street-foodosok 70 standon igyekeznek kiszolgálni az igényeket. Sokan kedvelik és a kulturális események paradicsomának nevezik. A szervezők élő koncertekkel, látványos programokkal készülnek. A gyerekesek egyik nagy kedvence, remek játszóhelyekkel tele. 

jjjjjjjjjjjjj.jpg

Időpont: november 18-tól december 23-ig

Helyszín: 1. kerület, Karlsplatz

http://www.divinaart.at/artadvent/

Karácsony Sisinél

A schönbrunni kastély előtti vásár évről évre százezreket vonz. Nemcsak a gyönyörűen megvilágított császári lak, melynél pompásabb háttér Bécsben aligha akad, de a színvonalas programok, koncertek is sokakat idecsábítanak. A vásáron hagyományos kézműves termékeket, karácsonyi díszeket vásárolhatunk és finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatunk.

img_0658_2.jpg

Időpont: november 19-től december 26-ig

Helyszín: 13. kerület, Schönbrunner Schloßstraße 47.

http://www.weihnachtsmarkt.co.at/de/der-markt.php

Karácsony a Práterben

Az óriáskerék tövében mulat majd a nép. Ontja a hangszóró a zenét, a Merry Chrismas angolul csendül fel. A téren körbe-körbe állnak a bódék, a forró puncs jellegzetes illata messziről csalogat. Vásárfia kevés akad, de itt nem ez a fő attrakció. A kulináris élvezetek viszik a prímet és a remek díszlet. Háttérben az óriáskerék villódzik lilában és fehérben. 26 stand várja a karácsonyi ételekre éhezőket, forralt borra, puncsra szomjazókat. Azoknak javaslom, akik finomat ennének, innának és barátokkal, vagy a családdal kedvükre mulatoznának.   img_4181_1.jpg

Időpont: november 19-től január 8-ig

Helyszín: 2. kerület, Riesenradplatz

http://www.wintermarkt.at/

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr10011916011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.