Menő éttermek Bécsben
2015. július 10. írta: Bazsa Mara

Menő éttermek Bécsben

Bécsben állítólag azért járnak kevesen pszichológushoz, mert a schanigartenekben folytatott beszélgetések és a napernyő alá beszűrődő napfény, a friss levegő, feloldja az emberekben a feszültséget.

De mik is azok a schanigartenek, melyek már intézményesültek, és a császárvároshoz annyira hozzátartoznak, mint a Hofburg, vagy a Schönbrunn parkja? Ne gondoljunk semmilyen ördöngös dologra, schanigarteneknek a vendéglátó egységek utcára kitelepült részét nevezik. Lényegében kerthelyiség, de mégsem egészen, hiszen az asztalok és székek a közterületből hasítanak ki egy szeletet, melyért a tulaj extra fizet. A béreket a város állapítja meg, nagyságtól és kerülettől függően. Azt is meghatározhatják, milyen formájú és színű napernyők boríthatják az utcát. A Grabenen, hogy elegánsabb legyen, a bézs, a szürke és a fehér szín a megengedett.img_1617.jpg

Nagy becsben is tartják ezeket. Minden évben választanak közülük "legeket". A Bécsi Gazdasági Kamara három kategóriát ír ki, melybe nevezhetnek a kiülős helyek. A klasszikus, a természethez közeli és a rejtett gyöngyszemek csoportban hirdetnek győztest. A Goldener Schani-díjról egy építészekből, dizájnerekből, újságírókból és szakemberekből álló zsűri dönt.

img_6965.jpg
img_6968.jpg

Klasszikus kategóriában az idei győztes, az Ulrich étterem (7. kerület, Ulrichplatz 3.)

De honnan e fura név, a schanigarten elnevezés? Erre vonatkozóan többféle legenda kering Bécsben. Egyesek szerint schanigartenek már 1754 óta léteznek. Állítólag ekkor, egy bizonyos Johann Schani Taroni nevezetű úr vert először sátrat a Grabenen, a kávézója előtti helyen, hogy vendégei kedvükre igyanak a szabad ég alatt. img_7179.jpg

img_7299.jpgA természetközeli kategória győztese, a Marina étterem (20. kerület, Handelskai 343.)

De ne hagyjuk ki azt a változatot sem, miszerint épp egy Sanyi nevű magyar lóti-futi kapkodásának szüleménye a turistacsalogató és nagy hasznot hozó, leleményes ötlet. Történt egyszer, hogy Sanyi, akinek a tulaj, rámutatva a berendezésre, annyit mondott csak, tedd ki ezeket, nagy igyekezetében az utcára terített. Hogy mennyi ennek a valós alapja, ki tudja. Annyi biztos, a der Schani a német nyelvben kifutófiút jelent. De hogy Sanyi, vagy Schani volt-e előbb, kérdéses.

img_6960.jpg

img_6954.jpg

A rejtett ékszerek kategória győztese a Kristian's Monastiri étterem (7. kerület, Neustiftgasse 16.)

Mindegy is, kinek köszönhető ez a roppant innovatív ötlet, annyira bevált és népszerű lett, hogy özönlött a tömeg. A sikert a konkurencia megirigyelte, gyorsan leutánozta, és kipakolt a többi is az utcára. Ma már a schanigarten a vendéglős kultúra szerves része, van is legalább 2000 belőle.  img_7425.jpg

img_7416.jpgA Fabios étterem klasszikus kategóriában jelöltként szerepelt (1. kerület, Tuchlauben 4-6)

A schanigartenek szezonálisan üzemelnek, időjárástól függően március elején nyitnak és novemberben zárnak. Ez a mostani rend. Hogy marad-e ez a nyitva tartás, különösen azután, hogy 2018-ban általános dohányzási tilalom lép érvénybe a vendéglátóhelyeken, kérdéses. Az érdekeltek már lobbiznak, hogy a schanigartenek egész évben üzemelhessenek, hogy a vendégek kulturált körülmények között pöfékelhessenek.

img_7376.jpg

img_7385.jpg

A titkos kategória egy másik jelöltje, a Beaulieu étterem (1. kerület, Herrengasse 14/18) 

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr587593002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peterpal Horvath 2015.07.12. 18:21:26

Közelebb is van már a '70-esévekben is ott söröztem. Igaz akkor még más volt a milliő....www.facebook.com/sanietterem
süti beállítások módosítása