Meztelen igazság Bécsben
2015. március 03. írta: Bazsa Mara

Meztelen igazság Bécsben

El tudná képzelni az életét okostelefon nélkül? És azt tudja, hogy „okosságának” meghatározó eleme a ritkaföldfémek egyike? Jó, de hogy jön ide a művészet?

Csak úgy, hogy ráirányítja a figyelmet, hogy kérdéseket tesz fel és gondolatokat ébreszt. Például, hogy mik is azok a ritkaföldfémek, melyek nélkül elképzelhetetlen a XXI. századi élet. Miért olyan pótolhatatlanok? Mert nincs nélkülük okostelefon, LCD tévé, nem működnek bizonyos orvosi műszerek, nem forog az áramot termelő szélturbina és nem nyeli el a konnektor a napsugarakat. A kő-, a réz-, a bronz- és a vaskorszakot követően a ritkaföldfémek korába léptünk be. Bár némelyikük ára az aranyéval vetekszik, és nagy becsben leledzik, mégsem olyan ritka, mint ahogy a neve takarja. Ritkaságának titka abban rejlik, hogy nagy koncentrációban a természetben nem lelhető fel. Bányászása és kinyerése körülményes és rendkívül környezetszennyező.

img_2619.jpg

Suzanne Treister: Rare Earth - 2014

A ritkaföldfémek a periódusos rendszer sajátos csoportját alkotják. Számuk 15, de még kettőt (a szkandiumot és az ittriumot), mivel hasonló tulajdonságokat mutattak, még hozzácsaptak. És éppen ennyi művészt hadra is fogtak. Őket, pontosan 17-üket ihletettek meg a fémek. A technika, a természet és az ember egymásrautaltsága, mi gondolatokat ébresztett. A legégetőbb kérdések egyike, a tudományos-technikai haladás és a kimerülő természeti erőforrások, mi a művészeket alkotásra késztette. Egészen pontosan a Thyssen-Bornemisza Alapítvány támogatásával a TBA21 kiállítótermében. A tárlat címe: Rare earth (ritkaföldfémek), melyeket gyakorta hitech-ritkaföldfémeknek is neveznek.

img_2674.jpg

Erick Beltrán: Hephaestus's Dream - 2015

A téma nem véletlen, aktualitását már az egyik kurátor neve, ki vélhetően az ötlet kiagyalója, is előrevetítette. Nadim Samman ő, kit 2014-ben a Foreign Policy Magazine a világ 100 vezető gondolkodói közt említ meg.  

img_2637.jpg

Jean Katambayi Mukendi: Voyant - 2015

Amikor a test nincs textilbe szorítva, akkor szárnyal igazán a fantázia. Itt van Rodin világhírű szobra a jelenben újraértelmezve. Egy fiú a kiszuperált repülőgép motoron ül ruhátlan, melyen gyertya ég, hogy meleget hozzon a lemeztelenített testre és a gondolatokat is felpörgesse. Meghökkentő e modern kori élő gondolkodó, az ember borzongani mégsem kezd. Hacsak amiatt nem, hogy nagykabátban nézi a csupasz emberi testet, mely a hűvösben nem didereg. A meztelenség és a testiség ütősebb a fémnél, ez tény.

img_2611.jpg

Roger Hiorns: Untitled - 2012

Kiszuperált mobilok egymás mellé téve, egy kékségben pompázó mandala az elemekkel, egy robot újrahasznosított termékekkel és egy egészen elképesztő alkotás, mely összefűzi a földet, a tüzet, a földet és a levegőt, időnként hatalmas égő függönyt lőve a levegőbe, durrantással kísérve.

img_2641.jpg

Marguerite Humeau: Réquiem for Harley Warren - 2015

A TB alapítvány, mely a modern művészetet felkarolta és lázadó, formabontó képviselőit időről időre bemutatja, ismét figyelemre méltó alkotókat szólított meg. Van köztük világhírű művész, mint Ai Weiwei és kevésbé ismertek, újonnan jöttek, kezdők is, akik ezúttal mutatkoztak be. A paletta széles, találunk itt mexicóitól kezdve kínain át angol, francia, orosz művészeket.

img_2668.jpg

Oliver Laric: Sun Tzu Janus - 2013

Aki fogékony az olykor eszement ötletekre, szeret rácsodálkozni a modern művészetre, uram bocsá’ úgy érzi, neki is a művészek közt lenne a helye (ami elég gyakori kortárs művészeti alkotások láttán) és még az is megfordul a fejében, ilyet ő is tudna, csak éppen nem jutott eszébe, jöjjön el ide. Ihletet meríthet és rácsodálkozhat a művészet modernségére.

img_2635.jpg

Revital Cohen és Tuur Van Balen: b/NdAlTaAu - 2015

Kurátor: Boris Ondrecka és Nadim Samman

A kiállítás az Augartenben, a TBA 21-ben látható, 2015. május 19-ig. A belépés ingyenes.  

img_2699.jpg

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr557233177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.