Felkapták a filmesek Európa legmodernebb egyetemét
2014. augusztus 13. írta: Bazsa Mara

Felkapták a filmesek Európa legmodernebb egyetemét

Felkapták a filmesek a Bécsi Gazdasági Egyetem ultramodern épületeit. Az állandó kortárs építészeti kiállításnak is beillő campus a maga 100 ezer négyzetméterével város a városban és úgy tűnik, díszletnek sem utolsó. Nem csoda, hogy több rendezőt is megihletett. 

A WU (Wirtschaftsuniversitaet Wien, Bécsi Gazdasági Egyetem) elődjét, a k.u.k. Exportakadémiát 1898-ban alapították. A diákok száma akkor alig pár százra rúghatott. Ma több mint 20 ezer diák szállja meg az utód új épületeit, nyáron a filmesek nem hagyják nyugodni a teret. Itt vették fel a Deus ex machina sci-fi film egyes jeleneteit, Sam Neill-lel, de az elhíresült Natascha Kampusch életéről szóló 3096 nap című film sem maradt ki a sorból. Nem véletlen persze ez a hirtelen jött népszerűség. A campus valóban senkit nem hagy hidegen. Futurisztikus világot alkotó hatalmas tereivel, különleges építészeti megoldásaival igazán ámulatba ejtő. Hív, csalogat és beszippant. Elég csak ránézni a campus szívére, a nemzetközi sztárépítész által tervezett főépületre. Zaha Hadid igazán ütős név. Az egyetlen nő a világon, akit az építészeti Nobelként ismert Pritzkert-díjjal kitüntettek. A bécsi Iparművészeti Egyetemen vendégprofesszoraként tanító, egyébként Londonban élő, iraki építésznő könyvtár és tanuló centruma éjjel-nappal nyitva tart.

Könyvtár.jpg

Zaha Hadid, a zseni, itt is elképesztőt alkotott (kép az internetről)

A már kívülről is impozáns, elegáns épület olyan, mintha a holdra repítene, mintha épp elstartolna a földről, hogy egy más világot mutasson a földieknek. A mellbevágó külcsín felkészít, jelez, belbecsben sem lesz hiány. A meglepetés nem marad el. Hátrahőköl az ember a hatalmas, rászakadó tér láttán. Itt láthatóan nem számított a pénz. Nem jelölt határt az anyagias világ, szabadon szárnyalt a fantázia.

DSC03390.JPG

Az óriási aula rendezvényeknek is helyet ad 

DSC03392.JPG

Körös-körül tanulószobák és a könyvtár

Nem mellesleg Zaha Hadid épp a napokban kapta meg a londoni Design Múzeum által szervezett Év építésze díjat az azerbajdzsáni Bakuban lévő kulturális központ, a Heydar Aliyev tervezéséért. A zsűri első alkalommal díjazott női építészt. De nézzük tovább, milyen épületek ágyazzák meg a főépületnek a helyet. Bár a nemzetközi tender rendezési tervét az osztrák BUSarchitektur und Vaskot & Partner nyerte, kifejezett szándék volt, hogy külföldi építészek és irodák is részt vegyenek a beruházásban. Így lett nemzetközi a stáb, spanyol, angol, német és japán, igencsak impozáns nevekkel, többi között Carme Pinos, a világhírű Peter Cook, Hitoshi Abe tették itt le névjegyüket.  

DSC03377.JPG

A belváros felől a NO.MAD Arquitectos, madridi tervező iroda játékkockaszerű, legos épületébe futunk

Európa legmodernebb campusa épphogy elkészült, hamarosan tovább épül, bővül. Pedig már így is sokkolóan sok. Nemcsak a külső, építészeti, de öko megoldásai miatt is. A hűtést-fűtést a talajvíz hőcseréjével oldották meg, 70%-ban geotermikus, talajvízből nyert energia fedezi az igényeket. Belső vezérlésű a világítása, mely a természetes fényhez, a naphoz igazodik. Igazi, XXI. századi high-tech, környezetbarát, építészeti csúcstechnológia.

DSC03370.JPG

Egyedi árnyékolási megoldás (fadeszkákkal bekerített az épület) a CRABstudio (London) munkája 

Európa legnagyobb egyetemi projektjének megépítése 45 hónapig tartott, költsége 492 millió eurót kóstált, további 46 millióba pedig a bútorok és a technika került. Az 5 nagy előadó- és 53 szemináriumterem 5-5 ezer helyet kínál. Maradva a számoknál, a könyvtári könyvek 22 ezer folyómétert tesznek ki, 42 ezer a bútorok száma, a költözködésben pedig 26 ezer katona és 220 teherautó segédkezett. 100 ezer négyzetméteren 23 ezer diák tanul és 1500 fő dolgozik. Az előadótermek a XXI. század technikai újdonságaival felszereltek. Minden két ülésre jut egy laptop csatlakozó és az egész campus területén van WLAN.

DSC03402.JPG

High-tech előadóterem

Ha valaki kételkedne abban, hogy itt csak tanulni lehet, hát téved. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, tetőtérben kialakított étterem, kávézók a sétányokon, irodák, menza, élelmiszerbolt, vásárlási és sportolási lehetőség, játszótér, pihenést szolgáló padok. A 100 ezer négyzetméterből egyébként mintegy 55 ezer nyilvános, bárki által látogatható. Kerítés sehol, hangsúlyozandó a hely nyitott szellemét. Ilyen környezetben tanulni inspiráló, kihívó feladat lehet az itt tanuló magyar diákoknak is. Nem mellesleg, az egyetemnek saját metrómegállója (Messe-Prater) is van, de ez ugyebár már nem is annyira meglepő. 

Ja, és ne feledjük, augusztus végén Tom Cruise is itt koptatja majd a betont.  

DSC03374.JPG

Egymás mellett a barcelonai Estudio Carme Pinos játékos, tetrisre emlékeztető épületei  

DSC03386.JPG

 Az osztrák BUSarchitektur rozsdaszínű, fémlapokkal burkolt épületei

DSC03396.JPG

Hitoshi Abe japán építész párhuzamosan futó épületei 

DSC03368.JPG

A bejáratnál eligazodást segítő tábla köszönt

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr216600073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása