Új bevásárlóközpont nyílt Bécsben - konténerekből
2014. augusztus 09. írta: Bazsa Mara

Új bevásárlóközpont nyílt Bécsben - konténerekből

Keress egy üresen álló építési területet. Végy 15 kiszeparált hajókonténert, töltsd meg éttermekkel, kávézókkal, no meg persze érdekes árukészlettel, rendezd el szellősen, mutatósan, pofozd ki egy kicsit és máris kész a trendi shopping center. A konténerpláza. A projekt neve „Stadtbiotop”.

A tervezést, a jóváhagyást nem előzte meg hosszadalmasan elnyúló bürokrácia, egyeztetés, vita, engedélyek beszerzése. Bécs első konténeres bevásárló központja alig három hónap alatt készült el. Az ötletet másutt, mások már kitalálták, kipróbálták, itt csak alkalmazni kellett. Az angoloknak és a németeknek bejött. Londonban a Boxpark, Zürichben a Frau Gerolds Garten nagyon hamar népszerű lett.  

London.jpg

A londoni Boxpark volt az első konténeres bevásárlóközpont Európában (kép az internetről)

Zürich.jpg

A Frau Gerolds Garten Zürichben (kép az internetről)

A bécsiek sem akartak lemaradni és a körülmények is a kezükre játszottak. Adott volt egy üresen álló, beépítésre váró telek, történetesen a bécsi Gazdasági Egyetem közvetlen közelében, ahol rengeteg diák tanul. A telek rontotta a városképet, a fiatalok pedig megfizethető helyekre vágynak, ahol új termékeikkel bemutatkozhatnak. Ideális helyzet egy randihoz. Közel a metró, nagy a telek, sok a diák. No és itt ez a remek ötlet. Ebből semmi rossz nem sülhet ki. Nem nagy a rizikó. Nem kell újat kitalálni, csak koppintani. Vélhetően ennyi elmélkedés előzhette meg az első konténeres pláza létrejöttét, vagy hogy stílusosak legyünk, elhelyezését, lerakását, beemelését Bécsben. Gyors, látványos és minimális befektetést igénylő megoldás.

DSC03405.JPG

A II. kerületben található Stadtbiotop egyelőre 15 konténerrel működik

Bár világmárka is akad a bérlők között, nem titkoltan és elsősorban feltörekvő, fiatal dizájnereket várnak ide, akik egyedi, modern kreációiknak keresve sem találnak ideálisabb, autentikusabb környezetet és vevőkört. Nyitott az út a start-upos cégek előtt is, hogy a nagy közönség előtt teszteljék fejlesztéseiket. Az igazi plázák horror bérleti díjához képest az árak barátiak. Olivia Mladek fiatal építész. Szabadidejében ékszereket készít. Neki a heti 350 eurós bérleti díj is sok. A konténert két napra bérelte ki, de tervezi, hogy barátnőjével együtt visszajön. "A bérleti díj itt valóban lényegesen olcsóbb, mint más helyeken. Egyelőre kevés a vevő, nem sokan ismerik a helyet, de majd alakul. Szeptemberben jönnek a diákok, beindulnak a rendezvények, a programok. Legalábbis ezt ígérik. Bízzunk benne, hogy akkor ütősebb lesz.!" 

DSC03420.JPG

A meghirdetett bolhapiac is vonzza a vevőket

Az egyetemre járó 20-25 ezer diák potenciális vásárlóerő. Nyitott az újra, az egyedire, keresi saját stílusát és bevadul a különlegességektől. A siker borítékolható. A közel ezer négyzetméteres területen elfér kávézó, biobolt, koktélokat árusító stand, és éhesen sem marad senki.   

DSC03409.JPG

Kávézás raklapokon

Szokatlan, különleges atmoszférát árasztó környezetben ismerkedni, kávézni, vásárolgatni izgalmas, érdekes és közel sem olyan drága, mint a frekventált helyeken. Bécshez képest persze. Itt azért ne várjuk az igazi plázák áruválasztékát. Olyan nincs. Vannak viszont konténerek, mint anno nálunk, a kínai piacokon. Ma itt, holnap másutt. Egy évig, amíg el nem kezdődik az építkezés, biztosan itt. Aztán szedik a sátorfájukat, tovább állnak, hogy valahol máshol ismét felbukkanjanak. Hely akad bőven. Annyi errefelé az építkezés.   

DSC03411.JPG

Egyelőre 16 és 24 óra között tartanak nyitva, de hamarosan reggel 10-től üzemel

Cím: a Krieau metrómegállótól pár perces gyalogút, a Gazdasági Egyetem (Wirtschaftsuniversität) irányába

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr766588433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hetyke81 2014.08.11. 00:56:23

Mi előrébb járunk... nálunk már be is zárták a konténer plázákat... Lásd Jocó...

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2014.08.11. 07:05:55

érdekes hóbort, de nekem nem jön be...

zuzanda 2014.08.11. 12:16:42

2 szó: kínai piac. (aka józsefvárosi, stb)

vki felfedezte a spanyolviaszt.

berattila 2014.08.12. 18:27:58

Kedves Bazsa Mara! Sohasem hallottam még erről a pláza-változatról. Nagyon barátságosnak és szórakoztatónak tűnik, akár a leírásod erről az érdekes kezdeményezésről. Üdvözlettel: Attila
süti beállítások módosítása