A nyers Bécs
2014. június 09. írta: Bazsa Mara

A nyers Bécs

Bécsben van már nyers fagyizó, nyers cukrászda nyers Sacherrel, nyers pékség nyers kenyérrel, és végre megnyílt az első nyers étterem is. Alig pár perc járása a Mariahilfer utcától, a Neubaugassen várja vendégeit a szuper, nyers ételeket kínáló Super foods.

A legújabb őrület, a nyers-vegán étrend Amerikát már bekebelezte. Most Európában hódít. A sorból természetesen Bécs sem maradhat ki. A kizárólag friss gyümölcsből, zöldségből, csíráztatott magvakból álló ételeket kínáló étterem április óta várja vendégeit. Miközben az étterem tulajdonosára várok, a bioboltot nézegetem, mert itt az is van.

 DSC02919.JPG

Garantáltan "Rohkost" (nyerskoszt) minőségű mangosztán (11,70 Eu/kiló) és fiatal kókuszdió (9,70Eu/kiló) 

Az egyik asztalnál valamilyen zöld italt kortyolgató nő ül. Láthatóan otthon érzi magát. „Látom, most van itt először. Majd meglátja, magát is rabul ejti. Én sem hittem, hogy ez ennyire más, amíg meg nem kóstoltam. Ez a szuper smoothie például kész energiabomba. Erőt ad, felfrissít, és nem telít el. Mióta megnyitottak, ki sem lehet innen ebrudalni. Nem mintha bárki is akarna. Olyan kedves, segítőkész itt a személyzet. Ez Bécsben unikum. Az meg pláne, amit elénk raknak. Nézze csak meg a választékot.” – nyújtja felém az étlapot. Az első oldalon némi magyarázat, laikusoknak, mint amilyen én is vagyok. Okosodom, és megtudom, a nyers ételekben benne van minden, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A földkerekség tápanyagokban legdúsabb alapanyagai kéretik magukat: a szerelemre csábító kakaóbab, a perui, vadon növő maca gyökér, a goji, mely egyenesen Kínából kerül az asztalra. Kendermag, kókuszdió, spirulina alga, camu camu bogyó és sok egyéb, általam alig ismert és sosem fogyasztott különlegesség. Még az aloe verát is fogyasztják. Máris szuper „womannek” érzem magam.

DSC02936.JPG

 Napi ajánlat - természetesen mindig más 

Megtudom azt is, hogy a szuperételek mindegyikékben érintetlenül megmarad valamennyi enzim, ásványi anyag, vitamin, nyomelem, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A nyers ételek fogyasztása egyensúlyban tart, természetes úton méregtelenít, erősíti az immunrendszert, feltölt energiával, jótékonyan befolyásolja a kedélyállapotot, és nem utolsó sorban növeli a libidót, serkenti a nemi vágyat.  A választék bőséges. Kakaóból nyolcféle ital, sékek, szuper smoothie-k, elixírek, többféle leves, saláta, előételek, főételek, köretek, desszertek, többi között kenderből készült biosör, biobor, bioszörpök, kávé, tea és persze mind különlegesen, nyersen, speciálisan, szuperül elkészítve.

 DSC02931.JPG

Az étterem - gasztrománia: nyers, organikus, vegán 

Riki Hinteregger, az étterem tulajdonosa felettébb barátságos, megnyerő, kedves, filigrán hölgy. Mosolyogva meséli, hogy amikor elkészítette David Wolfe, amerikai nyers étel guru receptjeit, szinte rögtön tudta, sorsa megpecsételődött. „A könyvet a lányomtól kaptam. Két hét sem telt bele, hogy megtapasztaljam a változást. Fitt, fiatalos, energikus lettem. Tele életerővel, energiával. Elillant az időnként rám törő rossz kedvem. Ezt a fajta mámoros boldogságot másokkal is meg akartam osztani.” A gondolatot tett követte. A 12 éven át indiai ruhákat, kozmetikumokat, natúr termékeket áruló boltot ripsz-ropsz átalakította, meghagyva az alapvető, indiai dizájnt. „Indiától nem tudok elszakadni. A nászutamon jártam ott először. Rabul ejtett és azóta is fogva tart.” – neveti el magát. Az idejáró vendégek megszokták és szeretik ezt a különleges atmoszférát árasztó helyet. Riki asszony az átalakítással párhuzamosan autodidakta módon képezte magát. Otthon kísérletezgetett, szárított, turmixolt, próbálgatta a recepteket, hozzátett, elvett, de alapvetően nem változtatott. A nyers ételeket nem főzik, nem sütik, nem párolják. Legalábbis nem hagyományos értelemben. Valamennyi étel speciális konyhai eljárással, úgynevezett lassú aszalással készül, 42 fok alatt. Ez a hőmérséklet az, melyen az alapanyagok 100%-ban megőrzik eredeti, természet adta tápértéküket, a bennük lévő vitaminokat, enzimeket. Beszerezte tehát a speciális aszaló, szárító berendezéseket, a magas fordulatszámú, smoothie készítéséhez szükséges turmix gépet. Stábot toborzott maga köré, felkutatta a nyers koszthoz elengedhetetlenül fontos, megbízható beszerzési forrásokat. Hosszas keresgélést követően végül Németországban talált két olyan céget, akik kifejezetten a nyers ételekre specializálódtak, referenciákkal, kipróbált távol-keleti, dél-amerikai és egyéb kapcsolatokkal rendelkeznek. Nagyon sok, egzotikus országból származó alapanyagot használnak, melyek minősége meghatározó. Vendégkörük tarka és vidám. Idős, fiatal, tehetős, kevésbé jómódú. Sok a sportoló, a tudatosan, egészségesen étkező, de jönnek szép számmal diákok is. Megfigyelte, hogy a nők fogékonyabbak az újra, a változásokra. „Persze a nőket mindig követik a férfiak, jönnek ők is szép számmal. És ha még olykor morognak is, nagyon elégedetten távoznak. Az ételek mellett a biobor is megteszi a hatását.” – teszi hozzá kuncogva.

DSC02948.JPG

 Indiai dizájn 

Végezetül elárulja, hogy az étlapról a „Gnocchi Frawmaggi”, az édes burgonyából és paszternákból készült gnocchi, kesudiós sajtszósszal és friss fejes salátával a kedvence. Természetesen nyersen elkészítve. Az alapanyagok közül pedig a két libling, a maca gyökér és a kakaóbab, „az istenek eledele” –ahogy mondja. „Mágikusak, tele antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, több száz különféle vegyülettel. A kakaóbab többi között a boldogság, a szerelem vegyületével. Pláne nyersen. És ez a lényeg. Hogy a vendégeink egészségesen jóllakottan, boldogan, szerelemittasan távozzanak tőlünk.”

DSC02950.JPG

Az egy személyben tulajdonos, étteremvezető, ötletgazda és főszakács Riki Hinteregger és egyik munkatársa 

London, Berlin, Koppenhága után Bécs is a nyers kosztra tért át, olvashattuk a Die Presse egyik írásában. Budapest valahogy kimaradt a felsorolásból. Pedig végre valami, amiben megelőzte Bécset és egy lépéssel előtte jár. Budapesten ugyanis lassan egy éve, hogy megnyitotta kapuit az első nyers étterem. Természetesen Bécs sem akar lemaradni. Trendi akar ő is lenni. 

DSC02954.JPG

Az indiai ruhák az emeleti traktusban kaphatók 

Tudnivalók a nyers kosztról

Milyen a nyers koszt: kizárólag nyers gyümölcsöt, zöldséget és csíráztatott magvakat használ, adalékanyag, liszt, cukor, tej nélkül. Az ételeket nem főzik, nem sütik, maximum 42 fokon aszalják, így biztosítva 100%-ban az enzim, a vitamin és ásványi anyag tartalmat. 

Néhány a szuperételek  alapanyagai közül:

Maca gyökér: növényi gumós cserje, mely az Andokban, jellemzően Peruban, 4000 méter feletti tengerszint magasságban terem. Kálciumban, magnéziumban, foszforban gazdag, de van benne jód, mangán, réz, cink és szelén és B-vitamin is. Csökkenti a menopauzás tüneteket, szabályozza az endokrin rendszert és a menstruációs ciklust, nőkben és férfiakban egyaránt javítja a nemzőképességet, kedvező hatással van a libidóra, jó az impotenciára, erősíti az immunrendszert, csökkenti a krónikus fáradságot.

Nyers kakaóbab: ízét a benne lévő, több mint 300 vegyületnek köszönhetjük. Néhány ezek közül: anandamid - boldogság vegyület, arginin - a természet Viagrája, dopamin – neurotranszmitter, epikatechin – antioxidáns, feniletilamin -"szerelemhormon", hisztamin, magnézium, szerotonin - stresszcsökkentő, triptofán - antidepresszáns aminosav, polifenol – antioxidáns

Camu camu: az Amazonas vízgyüjtő medencéjében nő, tele van máshol fel nem lelhető, életerőt serkentő, vitális tápanyagokkal. Jótékony hatásai: lassítja az öregedési folyamatokat, gátolja a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását, érzelmi kiegyensúlyozottságot biztosít. Rendkívül magas a C vitamint tartalmaz, tovább béta karotint, kalciumot, vasat, niacint, riboflavint és thiamint is. Táplálja  a bőrt, a hajat, a körmöket, serkenti a vérkeringést, a máj működését. 

Spirulina: 60-70%-ban tartalmaz teljes értékű fehérjéket. Csökkenti a cukros ételek utáni sóvárgást. A diétázók kedvence.

Goji berry: a világ második leggazdagabb C-vitamin forrása (első a camu camu). A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja a szem, a máj és a vese gyógyítására. Tápanyagtartalma páratlan: 18 különféle aminosav, 21 ásványi anyag (többek között cink, réz, vas, kalcium, szelén, foszfor, germánium lelhető fel benne. A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz.

Mi a smoothie?

Egyelőre nincs magyar megfelelője, angol nevén kezd beszivárogni a magyar köztudatba, pontosabban a magyar konyhákba. Speciális, Smoothie Maker turmixgéppel készül, gyümölcs vagy zöldség, fűszerőrlemények, magvak hozzáadásával. Krémes ital, leginkább a turmixitalokhoz hasonlít

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr896289551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horn Theobald Achilles 2014.06.09. 13:54:34

Nagyon jó a cikk! KI fogom probálni! mi a pesti étterem a neve?

Bazsa Mara 2014.06.09. 14:05:47

Köszönöm a hozzászólást. Budapesten a Mannatural ételmanufaktúra címszó alatt találod meg őket a neten.
Üdv Bazsa Mara