Toplistás múzeum családosoknak
2017. február 24. írta: Bazsa Mara

Toplistás múzeum családosoknak

Egy kevésbé ismert és felkapott gyöngyszem a múzeumok között. A Bécsbe látogatók kiválóra értékelik, megelőzi a Hundertwassert és az igen közkedvelt Tenger házát (Haus des Meeres) is. A Technikai Múzeum, főleg fiúknak, igazi kuriózum. Csak ajánlani tudom.

Ráadásul nincs is messze, azoknak különösen nem, akik a Mariahilfer végégi eljutottak, vagy éppen a schönbrunni kastélyt vették célba. Innen akár gyalogosan is megközelíthetjük, átsétálva a parkon, máris a hatalmas, négy emelet magas épület előtt találjuk magunkat.

img_0853.jpg

A monarchiás időkben az ipar elsősorban a cseh, és az osztrák részre fókuszált, a magyaroknak maradt a mezőgazdaság. Amikor 1908-ban Ferenc József császár kitalálta, legyen az iparnak egy fellegvára, egy múzeum, mely a technikai csodákat, az ipar fejlődését látványosan prezentálja, a mágnások és bankárok mélyen a zsebükbe nyúltak, hogy eleget tegyenek a császári óhajnak. Prágában már működött hasonló, így itt elsősorban az osztrák ipar fejlődésének bemutatása volt a döntő.   

img_0845.jpg

Bár akkor már állt Otto Wagner vasbetonból épített Postatakarékpénztára, a modern építészet előfutára, ez az épület is kellően korszerűre sikeredett, amellett, hogy a vasbeton vitte benne a prímet, a tervek garantálták az oldalirányú bővítési lehetőséget, amivel az utódok később éltek is. És igaz, hogy 1913-14-re az építkezést befejezték, ám az időközben kitört I. világháború késleltette a múzeum diadalmenetét. Amikor a nyitásnak másodszor is nekiszaladtak, egy éven belül köszöntötték a 100.000. látogatójukat.

img_0830.jpg

Hatalmas és impozáns tér fogad, nem egyszerű befogadni a látnivalókat. Odafent óriási üvegkupola ad természetes fényt a felvonónak, a vonatoknak és egy hatalmas, valahonnan idevarázsolt vaskohónak. Igazán kurrens, hogy egy igazi, kiszuperált, acélgyártásra szolgáló Bessemer-konvertert is láthatunk eredetiben.

img_0600_1.jpg

img_0789.jpg

Gépkocsikból, biciklikből, mindenféle ipari eszközökből, és legfőképpen repülőkből sincs hiány. Nem győzöm kapkodni a fejem, annyi mindenre kell figyelnem. Bevallom, jómagam nem bolondulok a technikai vívmányokért, de jó volt egy-két hőskorból itt ragadt, faszerkezetes repülőre rácsodálkozni, és a maiakkal összehasonlítani.  

img_0705_1.jpg img_0714_2.jpg

img_0700.jpg

Mint ahogy jó volt a hőlégballont, ballon nélkül kipróbálni. Merszem élőben nem lenne, de itt, mivel nem volt ballon felette és rögzítették egy kiálló fémhídhoz, vettem a bátorságot, kimásztam a kosárba, és erősen kapaszkodva hagytam, kicsit inogjon a kosár alja alattam.

img_0761_1.jpg

A legjobban mégsem ez, hanem a kompletten berendezett tévéstúdió tetszett, ahol kamera elé állva, pár perc erejéig hírmondó lehettem. A súgógépen ugyan német szöveg futott, de azt épp csak kipróbáltam, inkább magyarul tartottam egy rögtönzött kis beszédet, amit aztán a híradóban visszanézetem. Így esett, hogy az ORF1-en aznap délután a híreket magyarul olvasták be.

img_0650.jpg

Van még számtalan interaktív kiállítási tárgy, ezeknek a használatát németül és angolul is kiírják, így ahhoz, hogy élvezzük, vagy a nyelvet kell jól értenünk, vagy a velünk lévő gyerekek találékonyságára kell magunkat bízni, de az is megoldás, ha velünk van egy fizikát jól tudó társ. Nem csoda, hogy sok iskolás fizikaóra keretében ide jár. És az egészen kicsikre is gondoltak, amikor számukra saját játszóteret kialakítottak. 

img_0786.jpg

Szólok előre, tervezzük meg a napot, ha a múzeum az úti célunk. Előre döntsük el, mennyi időt szánunk a látnivalókra, a technikai csodák fejlődésének tanulmányozására, mert bár kívülről nem látszik, a kiállító terület maga óriási odabent. Az eredetileg 22 ezer négyzetméteres tér további 3.200 m2-rel bővült, és 28.500 négyzetméteresre dagadt, még körbejárni is sok, nemhogy tüzetesen megnézni a látnivalókat. 

img_0772_1.jpg

És hogy el ne feledjem, Bécs 120 múzeuma közül a TripAdvisor a Technikai Múzeumot az előkelő 12. helyre tette.

Fotó:saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

 

A bejegyzés trackback címe:

http://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr8612276359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

sebi77 2017.02.25. 19:43:56

Szép és jó, és hatalmas. Én a felénél feladtam. Legutóbb Londonban jártam végig a múzeumokat, és nagyon kellemes meglepetés volt, hogy
1. Mindegyik ingyenes volt. Ez azért is fontos, mert így nincs meg az az érzése az embernek, hogy ha már kifizette a 10-20 Euro belépőt, akkor muszáj végignézni az egészet akkor is ha beledöglik. Hanem csak bementem, nézelődtem amennyi jólesik, aztán amikor meguntam kijöttem, majd jövök máskor is alapon.
2. Szórakoztatóak voltak. Nem az volt a lényeg hogy vegyünk egy hodályt és szórjuk tele 10000 kiállítási tárggyal, mindegyikhez kétoldalas leírással (ld. mondjuk bécsi természettudományi múzeumban az ásványkiállítás), hanem a legérdekesebb dolgok össze voltak gyűjtve egy helyre, hogy a laikus akinek másfél-két órája van az egészre az is képes legyen befogadni. Ezt a szemléletet hiányolom a múzeumokból itthon is.

Hatos villamos 2017.02.27. 11:50:09

A közlekedési múzeum egy pár éve bezárt - felújítás miatt. Nem tudja valaki, hogy megnyílt-e újra, és ha igen milyen lett???