Hol korcsolyázzunk Bécsben
2017. január 27. írta: Bazsa Mara

Hol korcsolyázzunk Bécsben

A hideg már rég megérkezett, a tavak már befagytak, de csak saját felelősségre használhatóak. De nézzük, hol lehet biztonságosan korizni Bécsben.

A bécsiek mindig is szerettek korcsolyázni, már Mária Terézia idejében is rendeztek az udvarban korcsolyaünnepeket, de akkortájt még a nemesek kiváltsága volt a csúszkálás a jégen. Eleinte úri passziónak tartotta a nép, egészen addig, míg maguk is művelni nem kezdték.

965_003.jpg

138-33x26.jpg

Már megszokhattuk, hogy a Rathaus előtt mindig történik valami. Az idei télen sem marad üres a terület. 21. alkalommal nyitották meg a terepet a korcsolyázás szerelmeseinek. Ismét áll a világ egyik legnagyobb, szabadtéri jégpályája a bécsi Városháza előtt. 8.500 négyzetméteren, két pályával és 600 méteres sétánnyal várja a téli sport szerelmeseit az úgynevezett Jégálom. Ez a legimpozánsabb koripálya egész Ausztriában, bent áll a város központjában.

img_6266_1.jpg

Igaz, idén valamivel drágább a csúszkálás, mint egy évvel ezelőtt, a siklás a felnőtteknek 7,50 euróba, gyermekeknek 5,50 euróba kerül. (A bécsi iskolások napközben ingyen használhatják a jeget, az óvodásokkal egyetemben.) Akinek nincs korcsolyája, az sem marad ki az élvezetből, hisz cipőt bárki bérelhet, és máris a jégen lehet.

Részletek az alábbi weboldalon: https://www.wienereistraum.com/

A másik remek hely a Bécsi Koncertház mellett, nem messze a Városligettől található. A Bécsi Korcsolya Egyesület, melynek pályája egészen március 26-ig várja vendégeit 6 ezer négyzetméteren, 1867-ben alakult meg. A jelenlegi helyet 1901. január 6-án nyitották meg. Azóta is nagy kedvenc a bécsiek körében. Hétfőnként a kerületi újságot bemutatva két jegyet adnak egy áráért. Csütörtökönként a ’70-es, ’80-as évek slágereivel buzdítják mozgásra a közönséget. Szerdánként este tánckurzust tartanak a fiataloknak. Idén sem marad el a jól bevált "sárga nap", amikor bármilyen sárga ruhát öltve egy jegy áráért két embert engednek a jégre. Péntekenként diszkózene, és a felnőttek féláron mehetnek be.

wiener_eislauf-vereinsplatz_2.jpg

img_5005.jpg

Cím: 3. kerület, Lothringerstraße 22. Részletek az alábbi weboldalon: http://www.wev.or.at/

Ha nem is a házak felett, de közel az éghez, egy ház lapos tetős részén helyezkedik el, remek kilátást adva a betérőknek, a korcsolyázás szerelmeseinek. Kevésbé ismert, ám nagyon kedvelt. Ez a világ első, műjeges pályája, legalábbis ahogy a leírás mondja. Az Engelmann műjégpályán minden pénteken 7-kor kezdődik a diszkó, ami annál is érdekesebb, hogy a jégpálya a házak között kapott helyet.

9684116_web_jpgengelmann_1.jpg

Cím: 17. kerület, Syringgasse 6-8. Részletek az alábbi weboldalon: www.engelmann.co.at

Az Eisring Süd pálya kicsit messzebb van a központtól, délre terül el, és az időjárástól függetlenül folyamatosan üzemel. A régi sportcsarnokot, ahol a hokisok edzenek, hétvégén a korcsolyázó családosok kapják meg. Megfizethetetlen, hogy kint a szabadban és bent a csarnokban is korizhat az ember.

20d9675cdd_jpgeiringsud.jpg

eisdisco_2_jpgeiringsud.jpg

Cím: 10. kerület, Eisring Süd, Windtenstrasse 2. Részletek az alábbi weboldalon: http://www.eisringsued.at/cms/index.php/fotos-vom-eisring-sued.html

A Jégsport Központ Kagran Ausztria legnagyobb, fedett pályás sportlétesítménye, melynek csarnoka jéggel van fedve. Befogadóképessége eléri a 7000 főt. Szombatonként diszkóval várják a vendégeket, akik zenére csúszkálhatnak a jégen. A nagyközönség nem járhat ide minden nap, a nyitvatartásról és a használat rendjéről a honlapon tájékoztatnak.  

img_5930.jpg

img_5938.jpg

Cím: 22. kerület, Attemsgasse 1. . Részletek az alábbi weboldalon: http://www.albertschultzeishalle.at/

Az Eisstadthalle fedett csarnoka a jeges sport szerelmeseit nyáron is várja. Egész évben szerveznek oktatást a kicsiknek és adnak korcsolyázásra lehetőséget mindenkinek. A pálya a Wiener Stadthalle C épületében található. Szombatonként forró ritmusok várják a jégen siklókat és a piruettezni vágyókat.

04.jpg

Cím: 15. kerület, Vogelweidplatz 14. Részletek az alábbi weboldalon:

http://www.eisstadthalle.at/

Ráadásként van még egy titkos favorit. A bécsiek, kivált, akik a közelben laknak, alig várják, hogy befagyjon az Öreg-Duna vize, hogy birtokba vegyék és hokizzanak, korcsolyázzanak rajta. Van, aki már rámerészkedik. Az alkalmi pályákat mindenki saját felelősségére használhatja, egyébként nincs tiltva.  

maxresdefault_4.jpg

Cím: 22. kerület, Öreg-Duna, Kaiserwasser

 

Fotó: saját/honlapok

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr8112108963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása