Téli sportok Bécsben
2017. január 10. írta: Bazsa Mara

Téli sportok Bécsben

Végre leesett az első valamirevaló hó Bécsben. Sokakat kicsalt a havas táj. Előkerültek a szánkók, a sítalpak, az emberek sportolni indultak.

Most annak jártam után, mit lehet kezdeni hóban és a hóval egy nagyvárosban. Nézzük, milyen Bécs, amikor rászakad az ég. Hol élvezik a téli sportok szerelmesei a telet, ha nem akarják elhagyni Bécset.

img_0531.jpg

Előkerülnek ilyenkor a szánkók, felértékelődnek a kerületi dombok és terek, ahol szánkózhatnak a gyerekek. Városszerte rengeteg helyen van ródlizásra alkalmas terep, majdnem minden kerületben találunk ilyet. Itt van mindjárt a Práter, ahol a Jesuitenwiese az egyik legjobb ródli pálya. alkalmas szánkózásra, feltéve, ha leesik a hó. Nem kell ilyenkor senkit biztatni, ripsz-ropsz szánkóra pattan mindenki, előkerülnek a pincékből a porosodó, popsin csúszó lapátok és a faszánkók.

img_0587.jpg

img_0416.jpg

Ezek Bécsben a szánkózásra kijelölt helyek. Íme, a címek: 3. kerület: Stadtpark/Kinderpark und Schweizergarten, 4. kerület: Alois-Drasche-Park, 5. kerület: Einsiedlerpark, 6. kerület: Alfred-Grünwald-Park, 9. kerület: Arne-Carlsson-Park, 10. kerület: Kurpark Oberlaa/a park közepe, 11. kerület: Luise-Montag-Park, 12. kerület: An den Eisteichen, a 22. számmal szemben, 13. kerület. Roter Berg, 18. kerület, Pötzleinsdorfer Schloßpark, 21. kerület: Floridsdorfer Wasserpark/az Öreg-Duna felső részén, a 23. számmal szemben, 22. kerület: Donaupark/Kaffeehaushügel, 23. kerület: Fridtjof-Nansen-Park.

img_0569.jpg

Sífutásra alkalmas helyek is jócskán akadnak. Lényegében erre sok park is alkalmas, csak legyen sík a terep, fedje sok hó, és ne járjon arra hókotró. A Práter Hauptallee 8 kilométeres pályája egyike a legjobbaknak. Hétvégeken sokan itt futnak.

img_0412.jpg

További címek: 10. kerület:  Wienerberg, 2,5 km, 14. kerület, Steinhofgründe, a Neilreichgasse/Sahulkastraße sarkáról indulva, 17. kerület, Schwarzenbergpark: Höhenstraße - Neuwaldegger Straßétól indulva, 4 km-es pálya, 19. kerület, Cobenzl, 4 km, 21. és 22. kerület, Donauinsel, 10-12 km, indulás északon a Reichsbrückénél, délen a Steinspornbrückénél, 23. kerület, Pappelteich a Maurerwaldnál, 4,5 km.

img_0638.jpg

A fővárosban még síelni is lehet, azt is mondhatnánk, némi túlzással, Bécsnek is van Kitzbühelje. Méghozzá a Bécsi-erdő lankás dombjai közt, csodás környezetben. A nagy kedvenc, a Hohe Wand Wiese, az egyik peremkerületben, a Penzing nevű 14-ben, a város határán belül, Mauerbachtól nem messze terül el. Attól függően, honnan indulunk, lehet akár egy óra is oda az utunk, ám az élmény mindenért kárpótol. Ha havas a táj, megér egy kirándulást.

hohe-wand-wiese-gr.jpg

Cím: 14. kerület, Mauerbachstraße 174-184.

Innen egyáltalán nem messze, a 13. kerületi Ober Sankt Veithoz tartozó részen, a Dollwiesén is van lesiklásra alkalmas terep. Az itt lévő terület inkább ajánlott kezdőknek és kisgyerekeknek. Rövid a siklás, 100 méter csupán, viszont van felvonó, tanulni kiváló. Rossz idő esetén áll a felvonó, érdemes kirándulás előtt tájékozódni, hogy egyáltalán van-e hó.

dollwiese-schilift-martina.jpg

Címe: Dollwiese, 13. kerület, Ghelengasse 44.

Mindezek mellett mást is kínál Bécs a téli sportok kedvelőinek. Számtalan jégcsarnokot, ahol korcsolyázhatunk, hokizhatunk, vagy egy ősi, osztrák sportot, a jégtekét, vagy jégkuglizást is kipróbálhatjuk. Ez egyébként nem egészen azonos a curlinggel. Eredetileg a skandináv országokban hódított, de nem kellett rá sokáig várni, hogy elvarázsolja az osztrák alpesi falvak lakóit. Bécsben is népszerű, pálya több helyütt is van a városban. Az egyik a Badeschiffnél, a Schwedenplatz és az Urania közt, a Duna-csatornán álló hajón. A Rathausnál is felépítettek egyet, a Jégálom része, és a Múzeumi Negyedbe is került egy. Ez utóbbi csak akkor üzemel, ha a hőmérséklet alacsonyabb, mint a fagypont.

img_0008.jpg

img_6348_2.jpg

Fotó: saját/honlapok

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr5912113449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása