Karácsonyi fényárban úszik Bécs
2016. november 30. írta: Bazsa Mara

Karácsonyi fényárban úszik Bécs

Advent első vasárnapján kigyúltak a karácsonyi fények Bécsben. A belváros és 37 bevásárlóutca öltözött ünnepi ruhába, hogy a karácsonyt teljes díszben várja. 

A Rotenturmstrasse hatalmas, vörösen izzó golyócskái utolsóként kerültek a helyükre, a belvárosnak különösen izgalmas hangulatot kölcsönözve.  A Rotenturm egyébként piros bástyát, tornyot jelent, az utca neve sem véletlen. Valaha itt, a 26. és 31. szám közötti területen állott egy piros-fehérre festett, piros cserepes bástya, melynek, annak idején Mátyás serege is nekiment, és melynek kapuján a csatából hazatért dicső seregek a városba ünnepélyesen vonultak be.

img_6183_1.jpg

img_5781.jpg

Egyébként ezek a golyók nem is olyan kicsik, nagyon erős fémkötélen lógnak, egyenként 4 méter az átmérőjük, és súlyra, darabonként, 230 kilót nyomnak. Istenem, csak le ne szakadjanak.

img_6173_1.jpg

A Stephansdom lilás fénye izgalmas körítést ad a mellé települt adventi vásárnak, és a Kärntner Strassén hömpölygő tömeg is élvezi az utcát beborító fényeket.

img_6140.jpg

img_6046.jpg

img_6048.jpg

A karácsonyi csillárok is felkerültek Bécs legszebb, legelegánsabb, nappalijává kinevezett helyre a Grabenen. Most olyan lett, mint egy igaz bálterem, ahol a táncosok lejtenek. Cikáznak a fények, de senki nem éri el a kapcsolókat, mielőtt beállna a sötétség, az égők automatikus felgyulladnak, hogy világot adjanak a puncsot iszogatóknak. Fényárban úszik az egész utca, ünnepi a hangulata.

img_6020_3.jpg

img_6025_4.jpg

A Dorotheergasse, mely a Grabenről nyílik és többi között a Zsidó Múzeumig visz, ezúttal részese lett az ünnepnek. Méghozzá nem is akárhogy. Nem hagyományos, hanem nagyon egyedi fényeket terveztek az utcára. A bécsiek már nevet is adtak neki, a zsidó hanukát, a fények ünnepét, a karácsonnyal összekötötték, és már át is keresztelték hanukáról Weihnukára. (Weihnachten-karácsony) Extravagáns, a fény is és a név is. Egyébként a két ünnep idén egy időre esik, ez adta az ötletet.

img_6035.jpg

Összesen 19-20 kilométer kábel és 2,5 millió lámpa kellett a fényes Bécshez, mely ugyancsak költséges művelet. A kiadások felét a város állta, a fennmaradó részt az utcán lévő üzletek fizették. Idén több helyen gyúltak fények, mint az elmúlt évben. Újdonság például az Annagasse megvilágítása, melynek tetejére violinkulcsok kerültek, és a Zene Házához vezetnek.

img_6054.jpg

img_6057.jpg

A Ringstrasse, Európa egyik legszebb bulvárja, 150 évet várt arra, hogy karácsonykor ünnepi fények ragyogjanak rajta. A tavalyi bemutatkozót követően idén további területet árasztottak el fénnyel, a csupaszon kókadozó fákra csillogó LED-lámpák kerültek, fokozva az ünnepváró kedélyeket. Ez illik Bécshez.  

img_6076.jpg

A Herrengassén fiákerek kerülgetik a járókelőket, a Kohlmarkton, a császárváros legdrágább bevásárlóutcáján és az arany háromszögben is égnek az ünnepi fények, de a dizájn maradt a régiben. Ezt annak idején jól kitalálták, nem éri meg az újítás.   

img_5905.jpg

img_6013_2.jpg

img_6009.jpg

A bécsiek amúgy sem kedvelik a sok változtatást. Most is fellázadtak, nem tetszik nekik, hogy a Rathausplatzon lévő adventi vásáron a fák új megvilágítást kaptak, már egy petíciót is beadtak, és követelik a szívecskés fát vissza maguknak. nem akarják, hogy szívtelenek maradjanak.

15192717_1809933242611925_8811181056477436270_n_1.jpg

 

 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr812003480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása