A legszebb adventi vásárok Bécs környékén
2016. november 25. írta: Bazsa Mara

A legszebb adventi vásárok Bécs környékén

Aki már járt Bécsben, és megcsodálta a szebbnél szebb vásárokat, azoknak ajánlok most kicsit kalandosabbat.

A karácsony úgy jó, ha családias, és még jobb, ha a família nagy. A vidék hívogató meghittsége, bensőséges hangulata sokakat csábít kalandra, hogy elhagyva a várost útra keljenek, és otthonosabb, csendesebb, intimebb vidéken melengessék szívüket. Falusi romantika, barokk kastély, a Habsburgok nyári rezidenciája, áhítat az apátságban. Csupa olyan hely, ahová így, karácsony tájt, vágyik az ember. Lássuk, hová érdemes kirándulnunk, merre vannak a hangulatalapozó vásárok, átugorva egy másik tartományba, a szomszédos Alsó-Ausztria tájaira.  

img_3457.jpg

Karácsonyi falu Schloss Hofban

Van-e annál romantikusabb, mint az osztrák vidék legnagyobb barokk háttere elé szervezett adventi hangulat. Kitűnő körítésként szolgál a barokk palota, a hedonista életmódot folytató egykori tulajdonosának, Savoyai Jenőnek hátrahagyott kastélya, Mária Terézia emléke, aki maga is imádta e vidéket, és gyakran időzött itt családja körében. A történelem és a jelen egybefonódó képzete nagyon is alkalmas arra, hogy az embert csodaváró hangulatba ringassa. Pláne most, hogy a kastély karácsonyi kivilágítás és díszítést kapott.

weihnachtsdorf_schloss_hof_2_c_magmag_fur_skb_jpgokkkkkkkkkkkkk.jpg

Hétvégenként a majorsági udvarba települnek a vásárosok, kézműves termékeikkel büszkélkednek az árusok, Európa egyik legnagyobb, papírból készült betlehemes kiállításban gyönyörködhetünk. Szombat délutánonként a díszteremben koncertezik a Marchfeld Filharmónia, Vivaldi és Händel karácsonyi zenéje koppan az ódon falakról vissza, mely a hallgatóságot a kastélyba vonzza. A gyerekeknek sok-sok programmal kedveskednek,  élő jászolt is nézhetnek, barkácsolhatnak, sütit süthetnek, teljes átéléssel a karácsonyra készülhetnek. Mindez Bécstől 50 kilométerre, vidéki, főúri környezetben.

weihnachtsdorf_schloss_hof_1_c_magmag_fur_skb.jpg

Nyitva: november 19-20. és 26-27. december 3-4.  8-9.  10-11. és 17-18. Szombatonként: 10.00 és 19.00 óra, vasárnaponként 10.00 és 19.00 óra között.

Belépő: felnőtteknek 6 euró, gyerekeknek 6 éves korig ingyenes, 6-15 éves korig 3 euró, családi jegy (2 felnőtt, 3 gyerek) 15 euró.

Megközelítés: Bécsből a Hop on Hop off busz visz ki.

https://www.schlosshof.at/alle-veranstaltungen/schloss-hof/

Adventi hangulat Badenben

A barokk után jöjjön most a biedermeier. Bár a stílust magát átmenetinek vallják, Baden örök érvényűvé tette, hisz amúgy, a köznyelvben, Biedermeier-város a neve. Nos, képzeljük az adventet, az év legszebb időszakát, a karácsonyvárást ide, ebbe a festőien pazar környezetbe, mely a köztudatba kénes vizével és kaszinójával ivódott be. Apropó, kaszinó. December 8 és 12 között kivételesen a Művészeti adventnek ad otthont az épület. A vásáron kézművesek és dizájnerek lepik meg egyedi alkotásaikkal a közönséget. 

adventi-vasar-badenben-2013-baden-bei-wien-1-o.jpg

Ilyenkor ünnepi díszbe öltözik a város, díszkivilágítást kapnak az utcák, az üzletek, a kirakatok roskadásig megpakolva kínálgatják, ajánlgatják termékeiket, sült gesztenye és forralt bort, fahéj és vanília illata lepi el a tereket, az emberek kényelmesen flangálnak az utcákon, ajándéknak valót nézegetnek, mintha egy különös bódulat ülne rá mindenre és mindenkire. Egy roppant hangulatos, monarchiás környezetben. December 3-án pedig ünnepélyes keretek között 100 standot nyitnak meg a nagyközönségnek, ahol várnak a karácsonyi jellegzetességek.

puncshuette-badenben.jpeg

A badeni adventi programok november 18-tól december 24-ig tartanak, részletek: 

http://advent.baden.at/

Megközelítés: az operától indul a villamos, 62 perc a menetidő, vonattal fele annyi idő.

Advent Klosterneuburgban, az apátságban

Ahol az ég és a föld találkozik, amihez Bécs határa is közel esik, ahol a gótika átcsapott főúri barokkba, oda invitálnak karácsonyvárásra. Az advent a keresztények második legnagyobb ünnepe, az apátság területét ilyenkor különös áhítat tölti be. Az udvarán található Binderstadlban rendezik immár sokadszorra a vásárt. Idilli hangulat költözik az ember szívébe, ahogy belép az ódon épületbe. Jászol, gasztro, kézműves termékek, e hármas hívó szó jegyében fogan a vásár, ahová sok bécsi is kijár. Hogy itt különleges finom a forralt bor, afelől kétségünk se legyen, hisz az apátság saját szőlészetéből érkezik az alapanyag, és a borkészítés tudománya évszázadok óta az itt élők kisujjában van. (Fotó: donau.com)

csm_40355-227282-adventmarkt_binderstadl_a9billlorenz-highres-787x525_593199cb2b_jpgdonau_niederost.jpg

https://www.stift-klosterneuburg.at/event/adventmarkt-im-binderstadl/

Egyébként a Városháza elé is építenek standokat, oda is várják az adventra ellátogatókat. December 8-án nyitnak, és már szombatra is izgalmas programot raktak, aznap rendezik a 20. klosterneuburgi adventi futást. Ezen kívül minden nap tartogat meglepetéseket, a részleteket az alábbi weboldalon nézhetik meg. (Fotó:Hans Ludwig)

7690091_web_jpgklosterneuburg_jpghans_ludwig.jpg

A Városháza előtti téren december 8-án nyit a vásár, 15.30-kor, részletek alant:

http://www.weihnachtsmarkt-klosterneuburg.at/

Megközelítés: a vonat és a busz 10-12 percenként indul a Heiligenstadt metrómegállótól, menetidő: 10-15 perc.

És ha már egyszer egy másik tartományban kalandoztunk, és a karácsony is a nyakunkon, akkor álljon itt egy hagyományos, alsó-ausztriai étel, ez pedig nem más, mint a mákos nudli receptje. A burgonyás tésztából gyúrt nudlikat forrásban lévő vízbe szaggatják, majd vajon pirítják, és mákkal, porcukorral szórják. Más, mint a mi mákos tésztánk. Ajánlom kipróbálásra! Hozzávalók 2 fő részére: 500 g lisztes burgonya, 150 g búzaliszt, 40 g vaj, csipet só, 1 tojás, 60-140 g porcukor (ízlés szerint) 200 g őrölt mák.  

dsc04638_jpgokkkkkkkk.jpg

A burgonyát héjastul enyhén sós vízben puhára főzzük, meghámozzuk és áttörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a liszttel, a vajjal, a sóval és a tojással. Formázzunk kábé 1 centi vastag és 4 centi hosszú nudlikat, és forrásban lévő vízben főzzük 10 percig, míg fel nem jön a víz tetejéig. Majd szűrjük le, forgassuk meg olvasztott vajban, és szórjuk meg mákkal és porcukorral. Mire elkészülünk, az étvágyunk is megjön!

img_3603.jpg

Fotó: saját/ honlapok

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr2611995736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása