Hol tanulnak a diákok Bécsben?
2016. november 11. írta: Bazsa Mara

Hol tanulnak a diákok Bécsben?

Vannak helyek Bécsben, melyek így, november tájékán zsúfolásig megtelnek, ahol sorban állnak az emberek, hogy bejussanak, és maguknak helyet foglaljanak. Kitalálja, mik ezek?  

Mondják, az olvasás a gazdagok luxusa. Ez régen is így volt, ma pedig egyre inkább igaz. Az emberek világszerte egyre kevesebbet olvasnak. Ha mégis ráveszik magukat, annak nyomós oka van. Ennek egyike a vizsgaidőszak. Bár a könyvtárak nem döngetnek népszerűségi csúcsokat, Bécsben, kivált a vizsgaidőszakban, az olvasótermekben egy talpalatnyi szabad hely sem marad, szinte egymást ölik a diákok, hogy asztalhoz jussanak, ahol tanulhatnak. Pedig választék akad bőven, nem szűkölködik a császárváros az olvasótermekben. Lássuk, milyen körülmények között tanulnak a diákok. img_0878.jpg

Bécs Egyetem

Nemcsak Bécs, de egész Ausztria legnagyobb könyvtára, 7 milliós állományával, 325 ezer e-bookjával. 7400 nyomtatott sajtótermék, és 1200 adatbank várja a betérőt a német nyelvterület legrégebbi, egyetemi könyvtárába, melyet még 1365-ben IV. Rudolf alapított. Ez mind szép, csak hát a hely kevés. Vizsgaidőszakban rendre túl van bookkolva, pedig első ránézésre nem tűnik kicsinek a terem, csak hát túl sok a diák az egyetemen. Messze nincs annyi férőhelye, mint amennyire igény lenne. Bár verekedésig nem fajul a dolog, nagy a tolongás az ajtónál nyitás előtt, aki késik, bizony hoppon marad, és csak kívülről bámulja az egyébként igen hangulatos, könyvekkel megrakodott falakat. A hely hátránya, a diákok szerint, hogy nemcsak ételt, de egy flaska vizet sem engednek bevinni a terembe. Belépni idegeneknek tilos, diákigazolvány a kód.

img_3394_3.jpg

img_7205.jpg

Műszaki Egyetem Bécs - TU Wien

A sarkán lévő szobor vonzza a tekintetet, arra már messziről sokan felfigyelnek, és persze találgatják, vajon mi lehet ez. Pedig mi sem logikusabb, hogy bagoly néz mereven az épület sarkához szögezve. Nem más ez, mint a Műszaki Egyetem könyvtárának épülete. Nevét az állatról kapta, mely a tudás, a bölcsesség szimbóluma. A Házat a bagollyal 1987-ben vették használatba. A könyvtár maga már 1815-ben is működött, csak éppen nem ilyen körülmények között. Nagy, világos termek fogadnak, ahol mindenkit szívesen fogadnak. Intim a hangulata, van hol a diáknak magolnia, bár itt sem egyszerű helyhez jutni, nyitásra kell érkezni. Az első 700 főnek biztos helye van a 9000 négyzetméteren, de a többiek, ha nem érkeztek időben, tovább kutathatnak, hátha rájuk kacsint a szerencse valahol egy másik helyen. Nagy előnye a központi fekvése, pár lépésre a Karlsplatztól, és egy karnyújtásnyira a Naschmarkttól található a könyvtár épülete. A gardrób használata kötelező, a kabátokat, táskákat ott kell letenni, aztán egy átlátszó, műanyag zacskóba beömlesztve lehet a tanulnivalót magunkkal vinni.

img_9722.jpg

lesesaal_wien_tu3-800x518.jpg

Képzőművészeti Akadémia

Meglétéről már 1692-ből származó iratok is fellelhetők, a könyvtár hivatalosan 1773-tól elérhető. Ilyen apróságon azonban nem érdemes fennakadni, amikor annyira fennkölt a belső. A maga nemében különleges a hely, mert nem hagyományos értelemben vett könyvtárról van itt szó, hiszen a könyvek mellett számtalan rajz, rézmetszet, képeslap, fotográfia áll a diákok és érdeklődők rendelkezésére.  

img_0860.jpg

img_0877.jpg

Közgazdaságtudományi Egyetem

Az Űrhajó. Így becézik a bécsiek a legmodernebb épületet, mely a Közgazdasági Egyetem része. A város legmodernebb könyvtára a neves Zaha Hadid alkotása. Az impozáns külső komoly belbeccsel társul, gazdag könyvállománnyal és nagyon vonzó nyitvatartási idővel párosul. 1680 diák tanulhat benne egyszerre, de vizsgaidőszakban ez sem elég, megy a helyekért a versengés. Tavaly közel 1 millió volt a látogatója. Kártyás beléptető rendszerrel rendelkezik, illetékteleneknek tilos a bement, itt csak diákok, vagy az egyetemhez kötődő hallgatók lebzselhetnek. Könyvállományáról ódákat zengnek, ami itt nincs, az nincs Bécsben meg. A modern dizájn, az izgalmas terek sok diákot tanulásra serkentenek. 

etkelllllllll_1.jpg

dsc03390_jpgkepalas.jpg

AKH – Általános Kórház

Az olvasóterem, melyet a diákok csak a rémségek kamrájaként emlegetnek, a kórház területén van. Kicsit tréfás a magyarázata, 9-kor, amikor a diákok betódulnak, még friss a levegő, délre már romlik, délutánra az első áldozatok kidőlnek, estére pedig csak a tanulós zombik foglalják el a termet. Annyi alapja van a mendemondának, hogy a terem folyamatosan tele van, hisz ez az egyetlen hely, ahol a diákok éjfélig tanulhatnak. És a buzgóbbak vasárnap este 11-ig is itt maradhatnak.

wien_akh_wien_2476208681_jpgwikimedia_jpgjjjjjjjjj.jpg

lesesaal_wien_akh14-800x518.jpg

Iparművészeti Múzeum - MAK

A Modern Művészetek Múzeumában is van egy olvasóterem. Világos, tejüvegtetővel ellátott, a diákok egyik kedvence. Sokan járnak tanulni hétvégenként ide. Kivált a vasárnapi nyitvatartás vonzza őket. Jó a hangulata, hisz egy múzeum darabja. Bárki számára nyitott, csupán a kasszánál kell bejelenteni, a könyvtárban van dolgunk.

img_9618_4.jpg

lesesaal_wien_mak0.jpg

Juridicum Bécs

A Bécs Egyetem főépületétől nincs messze, a csupa üveg, hatemeletes jogi kar. Viszonylag laza hely, itt nem kérnek diákigazolványt és a táskákat sem kell leadni, szinte mindent be lehet az olvasóterembe vinni. Szinte állandó a helyhiány, de nem is csoda, hisz ez az egyik legmagolósabb kar, ahol nagy a harc és a konkurencia. Két hatalmas olvasóterem fogadja be a magolni vágyókat, különösen az ablak melletti helyek kedveltek, innen aztán este 10-ig nem mozdul senki sem. Központi fekvése miatt a környező utcákban sok étterem és büfé akad, ahol a diákok kávézhatnak és szüntet tarthatnak.

juridicum-au_en-880x620_1.jpg

lesesaal_wien_juridicum4.jpg

Osztrák Nemzeti Könyvtár – a NaBi

Az 1. kerületben a Heldenplatzon áll az impozáns épület, az Osztrák Nemzeti Könyvtár. A komor és elegáns külső több modern, klimatizált olvasótermet rejt magában. Az éves bérlet 10 euró, nem kell hozzá más, mint állandó bécsi lakcím és személyigazolvány, de napi jeggyel is be lehet menni, melyet 3 euróért meg lehet venni. Bár nem diákoknak épült, és nem elsősorban tanulószobáknak szánták, a fiatalok kedvtelve használják. A gardróbja gyakran tele, várni kell üres helyre, hisz ide se kabátot, se táskát nem vihet senki be.img_0337.jpg

lesesaal_wien_nabi4-800x518.jpg

Egyébként Ausztriában 1500 nyilvános, 100 tudományos, 1500 iskolai, és 1000 egyesületi könyvtárat tartanak nyilván, és a könyvtáros szakma is szerepel az álom munkának számító listán.

 

Fotó: saját/honlapok/wikimedia

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr5411950015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása