Bécs hasa a Naschmarkt
2016. szeptember 02. írta: Bazsa Mara

Bécs hasa a Naschmarkt

Ami itt nincs, az nincs a városban. Legalábbis sokan ezt mondják róla. Idén 100 éves a kultikus hely, megújult köntösben várja, hogy köszöntsék fel.

 A Naschmarkt nem csak egy piac, mely ebben a formában 1916 óta, pontosan 100 éve, szolgálja nap, mint nap friss, egzotikus árukkal az itt lakókat. Bécs kultikus része, kötelező program a turistáknak, és kedvenc találkahelye az itt lakóknak. Reggeli, ebéd, vagy vacsora, a sok gasztro csoda a bécsieket idevonzza. Munkába jövet-menet az emberek itt gyülekeznek, itt adnak egymásnak találkát és beszélik ki a világ búját, baját.  

img_6619_1.jpg

img_6647.jpg

Öt évig csinosítgatták, renoválták, bár ha ránézünk és a régebbi képekkel összevetjük, nem látunk nagy változást. Ugyanúgy néz ki, mint ahogy annak idején Otto Wagner megtervezte, nem változott külcsínben. Pedig 15 milliót ráköltöttek.  Hogy hová lett? Rendbe hozták a vízvezetékrendszert, a csatornahálózatot, felújították a villanyvezetékeket, egyes részek új aszfaltot kaptak, bentre színes kövek kerültek és a standok között, mintha levegősebb lenne a hely, persze ez csalóka, az érzékek és a nap játéka.

img_7703.jpg

img_6625_1.jpg

Egyébként egykor, az 1700-as években ez a terület még a városfalon kívülre esett. Akkor Aschenmarktnak nevezték, ide hordta a kályhából a hamut a nép. Ma aschen (hamu) helyett naschennek (nassolni) hívják. A piac saját lábra 1916-ban állt, épp akkor, amikor meghalt Ferenc József, a császár.

img_7706.jpg

Ez a legszínesebb bazár Bécsben. Egzotikus fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, a világ minden tájáról ide özönlenek, olyan, mint Marakesh, csak kicsiben. Bábeli zűrzavar fogadja a belépőket. Itt, ezen a 2,3 hektáros területen csúcsosodik ki a császárváros lakosságának multikulti összetétele, alig akad nép Európa-szerte, amelyik itt ne lenne képviselve. A monarchiás idők kavalkádja köszön vissza benne, a kelettel kiegészülve. Mindenki békésen árul egymás mellett, amúgy a hochdeutschot beszélők vannak a legkevesebben.img_7649.jpg

img_7698_2.jpg

Hetente 60 ezer ember látogat el a Naschmarktra. Persze nem volt ez mindig így, sokáig csak szutykos patkánylyukként emlegették, mígnem a piacot le nem fedték. Kevesen tudják, hogy az aszfalttal az alatta csörgedező Wien folyót takarták be, és a piacnak hála, ma nem egy betonteknő éktelenkedik a városban. A bazár harmada ma a gasztro-guruk fenségterülete. A jelenleg felállított 123 standból közel 40 étterem.

img_7660.jpg

img_7705.jpg

Bár a piacon egymást tapossák a külföldiek, hétvégén mozdulni is alig lehet, jobbra-balra tekingetve mustrálják a termékeket, a helyiek inkább az őstermelői részen őgyelegnek, és a folyamatosan üzemelő vendéglátóegységek kínálatának örülnek. Az éttermek és az étkezési, ivási lehetőségek ma jóval több embert vonzanak ide, mint a kelet összes kincse. Jól megfér egymás mellett a bécsi és a keleti konyha, az indiai, a vietnámi, a török, szinte nincs is olyan étel, amit itt nem ehetünk. 

img_6627.jpg

img_6643_3.jpg

A Naschmarkt 100 éves lett. Ez örömünnep Bécsben.  

img_7718_1.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr2611666970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goodjohnwin 2016.09.04. 00:16:34

Nem tudom, milyen turisztikai hivatal támogatja a piac körüli hírverést, de eléggé el van túlozva a hype körülötte. Nem rossz program odamenni, ha az ember Bécsben jár, de a valóság azért nem annyira egzotikus, mint a cikkek alapján tűnik:
- oltári TÖMEG van, mozogni nem lehet, csak sodródni
- Ugyanaz az 5-6 féle pult ismétlődik, látványosan ugyanazok által üzemeltetve
- ha valaki nem Mautner Zsófi akkor a sok fűszer csak színes magokkal teli zacskókat jelent
- ha nem vagy helyi lakos, az alapanyagokkal nem sokra mész, a tengeri halakat pedig ott sem helyben fogják, hanem odaszállítják
- a boros standoknál soha nem fogsz tudni leülni
- ahol le tudsz ülni az "giroszos", ami van 2 utcával odébb is bőven, kevésbé felárazva
- pékáru: dettó

Kedélyes Paraszt 2016.09.04. 12:31:07

egyetertek. hipeolt buzisag. evek ota jarok egy pesti piacra napi szinten, amit eszrevettem, hogy kb 2-3 tulajdonos uralja az egeszet. mar latasbol ismerem oket, szinte minden boltban latni oket megfordulni belul. az eladok pedig a standok kozott valtogatjak magukat, legyen az zoldseges, husos, halas. kivulrols szep, de belulrol maffia-like. gondolom ez lehez a becsi piacon is, raadasul a feeling az, amit a kollega is ecsetel. szeretek piacra jarni, de ezektol odzkodok.

Dernovics László 2016.09.04. 12:59:47

A Naschmarkt mar regen nem az, amit a cikkiro allit. A becsiek nagyivben elkerülik, mi is. Draga, tele van turistaval, pofatlanok az arusok. A Brunnenmarkt sokkal autentikusabb, olcsobb. Dühitö es kellemetlen ez a felhajtas a Naschmarkt körül.

Bazsa Mara 2016.09.04. 14:45:26

Nem tudom, írásom melyik része nem igaz, hiszen én is azt írom, sok a turista, látványossággá lett a piac, a helyiek pedig elsősroban az őstermelői részen vásárolnak hétvégenként és az éttermeket élvezik.

Bazsa Mara 2016.09.04. 14:46:57

@Dernovics László: Nem tudom, írásom melyik része nem igaz, hiszen én is azt írom, sok a turista, látványossággá lett a piac, a helyiek pedig elsősroban az őstermelői részen vásárolnak hétvégenként és az éttermeket élvezik.
Válasz erre

Dernovics László 2016.09.05. 13:30:21

@Bazsa Mara: Az elsö bekezdes: Bécs kultikus része, kötelező program a turistáknak, és kedvenc találkahelye az itt lakóknak - ez nem igy van. Reggeli, ebéd, vagy vacsora, a sok gasztro csoda a bécsieket idevonzza - ez sem. Munkába jövet-menet az emberek itt gyülekeznek, itt adnak egymásnak találkát és beszélik ki a világ búját, baját - ez sem.

A piac Kettenbrücke felöli oldalan vannak az östermelök, nagyjabol 3-4 mindket oldalon. Ezert teljesen felesleges odamenni. Valoban van nehany jo hely, ahol erdemes enni - Neni vagy a halasok a Karlsplatz felöl. De ehhez hasonlo több tucat van a varosban.

Tyto Alba 2017.03.25. 05:57:37

Na, megint megjelent egy kedves írás, idejött két magyar és helyből leszólta.
Holott a cikkben benne van , hogy "Bár a piacon egymást tapossák a külföldiek, hétvégén mozdulni is alig lehet" - de nem is ez a lényeg.
Köszönöm, hogy bemutatta a piac történetét! Arról Mara nem tehet, hogy az olvasók egy részének szövegértelmezési problémái vannak.
süti beállítások módosítása