Ernyőerdő Bécsben
2016. augusztus 24. írta: Bazsa Mara

Ernyőerdő Bécsben

Végy egy ernyőt! Mit, egyet, 240-et, és tedd velük szebbé a lakókörnyezetedet. Ennyi az ötlet! Bár eredetileg nem itt született, de Bécsben is feldobta az embereket!

Hogy néz ki 240 ernyő egymás mellé felkötve? Hát, íme! Már tavaly is bejött, így az idén ismételnek. A mi városunk, a mi világunk, a mi életünk, tegyük színesebbé, olyanná, ami elüt a többitől. Így okoskodott múlt évben két helyi lakos, amikor lekoppintotta az installációt és új ruhába öltöztette a 17. kerületi Dornerplatzot. 

img_7036.jpg

A rekkenő nyári napokon az esernyők otthon porosodnak a polcokon, holott nemcsak az esőtől védenek, de árnyékot is adnak a tűző napsütésben. Úgy esett, hogy nem esett, az ernyők mégis fent rekedtek. Egészen fent, szinte az eget súrolva verik vissza a napból jövő fényeket, kellemes árnyat vetv alulra. Szőnyeget rajzolnak az unalmas betonra, pöttyösre festik a szürkeséget, színesítik az eget.

img_7063_1.jpg

Befedtek egy teret, fedelet kapott a Dornerplatz . Mintha egy szobával, helyiséggel bővült volna a város, melyen nincsen ajtó, se ablak, mégis odacsalogatja a lakosokat, szívesen bevackolják ide magukat. Nem véletlen, hogy az ehhez hasonló installációk nyáron születnek.

img_7053.jpg

Az ernyő ugyanis egy igen régi tárgy. Több ezer éves múltja időszámításuk előtti időkre, Kínába visz vissza. Hosszú ideig státusszimbólumnak, luxuscikknek számított, arra volt hivatott, hogy a nap sugarától óvja az előkelőségeket. Másra nem is használták az ernyőket. Több száz évbe beletelt, mígnem az emberek eső ellen is bevetették az ernyőket. 

img_7042.jpg

Az esernyő a ködös Albionból indult világhódító útjára, bár hogy divatcikké lett, az elsősorban a francia hölgyek érdeme. Az egykori napernyőkből mára esernyők lettek, vajmi kevés európai ember nyitja ki séta közben nap ellen. A napernyők tündöklése a 20. századra befellegzett, a barna bőr trendi lett.

img_7006.jpg

Az installáció ernyői viszont nap és eső ellen is jó szolgálatot tesznek. Ha esik, vagy csöpörög, ránk kevesebb eső jön, ha süt a nap, visszaveri a sugarakat, árnyékot ad. De legfőképpen gyönyörködteti a szemet, fejleszti az esztétikai érzéket, jókedvre deríti az embereket.

img_7023.jpg

Az ötlet kölcsönvett. Pár évvel ezelőtt a „Lebegő esernyők utcája” installációjáról készült fotók bejárták az egész világot, és tették ismertté Aguedát, a kis portugál várost. Azóta már több ország bevetette ezt a turistacsalogató látványt. Egyébként az egész ennyi, de jól lehet fotózni.

img_7019_1.jpg

Az installáció szeptember 24-ig látható. 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr3211356498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása