Az utóbbi negyven év legnagyobb parkja Bécsben
2016. július 27. írta: Bazsa Mara

Az utóbbi negyven év legnagyobb parkja Bécsben

A Favoriten Bécs multikulti városrésze, a pesti gyors is ide fut be, a 10. kerületbe. Hatalmas építkezések folynak a környéken, daruk meszelik az eget, és épp ezek tövében adták át az egyik legnagyobb parkot Bécsben.  

A házak gombamódra szaporodnak, egymás után nőnek ki a semmiből, egy egész új városrész épül. A tervek 5000 új otthonról szólnak, mintegy 13 ezer emberre várnak, akik folyamatosan foglalják el a lakásokat. Elsősorban kisgyerekes, és egyedülálló fiataloknak készültek a tervek, akik örömmel veszik, hogy okos lakásokba költözhetnek.

img_1096.jpg

img_1094.jpg

Ahogy veszi el a beton a teret, a zöld területek is úgy növekednek. Itt úgy okoskodnak, hogy minden laktelephez tartozzon megfelelő nagyságú zöld park, mert az gazdaságosabb, mint minden egyes lakáshoz, vagy házhoz kihasítani a természetből egy szeletet. Ráadásul a nagyobb tér közösségformáló erejében is hisznek.  

img_1081.jpg

Negyven éve nem adtak át ekkora parkot Bécsben, mint itt, nemrégiben. Volt nagy csinnadratta, itt volt a környező lakópark apraja, nagyja. A 70 ezer négyzetméteresre tervezett zöld területen akadt tennivaló bőven. Nevét Bécs egykori, legendás polgármesteréről, Helmut Zilkről kapta, a városi vezetés a parkot hatalmasra szabta. Nagyságra másfélszer akkora, mint a Stadtpark, bent a belvárosban.

img_1113.jpg

img_1197.jpg

51 ezer négyzetméter már teljesen kész, a maradékkal még bajlódnak, de azzal is hamarosan megvannak. Ezt a részt viszont már használatba is vették az újonnan ideköltöző lakók. Bár a fák még zsengék, épp hogy növésnek indultak, idővel majd bezöldülnek, terebélyesednek, és lombkoronájuk hűs árnyat vet az alattuk pihenő, futkározó felnőttre, gyerekre. Addig elkelnek a napernyők, jobb híján megteszik az esernyők. A zöldbe már kávézó is épült, nyugágyakkal várja a vendégeket. A mellette lévő aranyos kis játszótér a kicsiké lett.

img_1205.jpg

img_1097.jpg

img_1183.jpg

A legnagyobb attrakció azonban mégsem ez, hanem egy úgynevezett motorikus képességeket fejlesztő park lett. Az anyukák, a pedagógusok és az óvónők örömmel vették, a gyerekek pedig izgalommal birtokba is vették, lelkesen ugrándoztak, kapaszkodtak, keresték a megfelelő fogásokat. 

img_1119_2.jpg

img_1123.jpg

img_1131.jpg

Az 1400 négyzetméteren elterülő parkban lévő játékok ügyességet, erőt, egyensúlyérzéket, és koncentrációt igényelnek. Lehet edzeni és izzadni, közben az eszünket használni. A felnőttek irigykedve nézik, milyen ötletes és elmés szerkezetek ezek. Akad azért apuka, aki beszáll a játékba.  

img_1168.jpg

img_1132.jpg

img_1160.jpg

Nekem ez volt a kedvencem, gondoltam, itt nem sok munka akad, kedvemre lógathatom a lábamat, látszatra nem igényelt különösebb eszességet, erőnlétet. Ez rendben is lett volna, de ahogy elvetettem magam, megindult a föld, jobban mondva az ágy, vagy minek nevezzem, alattam, ha meg behunytam a szemem, szinte szédelegtem. Aztán láttam ám, hogy a szerkezet fémrugón áll, és minden apró mozdulatra megbillen, így fejleszti az egyensúlyérzéket. Mit mondjak, élveztem.

img_1169.jpg

A parkot a térképen itt találod.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr488900478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása