Játszótér felnőtteknek Bécsben
2016. július 18. írta: Bazsa Mara

Játszótér felnőtteknek Bécsben

Nemcsak a gyerekek szeretnek szabadban mozogni, játszótéren tornagyakorlatokat végezni, már a felnőtteknek sem kell irigykedve nézni a kicsiket, az úgynevezett aktív parkokban ők is kedvükre és játszva edzhetik testüket. 

Most, hogy itt a nyár, mindenki a szabadba jár, keresi a zöldet és a sportolási lehetőséget. Bécsben különösebben keresgélni sem kell, lépten-nyomon fitneszgépekbe botlunk, egyre több az olyan hely, ahol fitneszstúdiókat helyeztek el. Sport a szabad ég alatt, parkok, ahol kedvünkre mozoghatunk, és az sem ciki, ha a gyerekekhez csatlakozunk. 

img_3313_2.jpg

A többgenerációs parkok 2007 óta gomba módra szaporodnak, és egyre népszerűbbek a lakosság körében. Olyannyira, hogy a tervezettnél már jóval többet átadtak. Amolyan szabadba kitelepült fitneszstúdiók ezek, ahová nem kell személyi tréner, mert egyértelmű, mit lehet kezdeni a kihelyezett gépekkel, ha valaki elakad, egyszerűen leutánozza a másikat, vagy ha nincs senki, a tábláról olvasva végzi el a gyakorlatokat. A fitneszgépek tettre késztetik a népet.

img_3321_2.jpg

img_3317.jpg

Azok különösen szerencsések, akiknek a lakókörnyezetében, vagy ahhoz közel vannak az edzőgépek. A Florisdorfer torony tövében, az Öreg-Duna egyik kiszögelésében, egy aprócska Vizi parkba tették ki a gépeket. Idilli környezet a felüdüléshez.

img_3332_2.jpg

img_3338.jpgA Vízi park egyébként régóta kész, már 1928 óta élvezik az itteniek. Akkor alakították ki mai formáját, igaz, azóta is gyakran igazítják. A 143.000 négyzetméteres vízfelületen sokféle vízimadár is tanyát vert, ha látni akarjuk őket, maradjunk csendben. Néha felbukkan egy-egy szürke gém család, ez a szobor is utal rá. 

img_3393.jpg

img_3358_1.jpg

A színes napágyat beborítja a fűzfa leomló koronája, vagy éppen két hatalmas fa törzse fogja közre. Játszótér, kosárlabdapálya, zöldellő rét, számtalan mód és lehetőség az aktív pihenésre. A víz közelsége, nyugalmat árasztó szelídsége, a rajta átívelő hidak mesébe illő szépsége szinte el is feledteti, hogy az idill városi. Ez így is lenne, ha a forgalom és a vasút zaja nem szűrődne a parkba be.  

img_3362.jpg

img_3351.jpg

img_3356.jpg

Az első aktív park egyébként nem itt, hanem a Kagran nevezetű kerületben nyílt meg, egy lakópark és egy iskola közvetlen közelében. Itt szinte összenőtt a játszótér, melyet az egészen kicsiknek terveztek, és a nagyobbaknak, felnőtteknek szánt rész. Korban nincs megkötés, hacsaknem nem 0 és 100 év.

img_0806.jpg

Jó visszamenni gyerekbe, a kicsikkel közösen edzeni, versenyre kelni, nagypapáknak az unokákkal erőnléti edzést venni. Nemcsak átmozgat, de élményt is ad. Kipróbáltam a zöldre festett gépeket, nagyon élveztem. Nem izgultam, hogy rám szólnak, hiszen itt felnőttek is játszhatnak.

img_0799.jpg

img_0800_1.jpg

Van kerékpár, mely sosem dől el, nem kell bajlódni az egyensúlyérzékkel, pergola alatt asztalhoz is ülhetünk, van mászóka, és tarthatunk minden testrészt átmozgató, erőnléti edzést. Ha pedig a nagy munkában kidőltünk, egy függőágyra lepihenhetünk.

img_0764.jpg

img_0772.jpg

Bécs városa 11 úgynevezett aktív parkot épített a lakosoknak, ahol az idősek is kedvükre mozoghatnak, mi több, a nyugdíjasklubok rendszeresen tartanak itt foglalkozásokat. Az ember egyébként ötletet bárhonnan csenhet, ez éppen Kínából érkezett. Ázsiában már több mint 20 éve bevált, ott régóta együtt „játszanak”, sportolnak unokák és nagyapák.  

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr688896658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása