Dolgozz kávéházban
2016. június 29. írta: Bazsa Mara

Dolgozz kávéházban

Nem új a gondolat, Bécsben is több helyen van, ez egy kicsit attól más, hogy rugalmas. Bármikor lefoglalhatunk magunknak a neten munkahelyet, és a pénztárcánk sem bánja annyira meg.

Sok épkézláb ötlet jön a tengerentúlról. Ott hamarabb felismerik az új trendeket és megoldást is egyből mellékelnek. Ahogy megjelentek a szabadúszók, akik közül sokan otthoni munkára rendezkedtek be, máris reagált egy vállalkozó csapat a helyzetre, és kávézót, közösségi helyet nyitott, melyet egyúttal munkahelynek ajánlott. Az új hullám már Bécset is régóta elérte. Most bővült a munkaadók köre. Egy kávézó lépett be nemrég a munkahelyet kínálók körébe. Ők attól mások, mint a többiek, hogy felettébb flexibilisek. Hozzájuk akár App alkalmazáson keresztül is bárki bejelentkezhet, foglalhat helyet, melyért óránként 2,50 eurót fizet.

img_9806.jpg

img_9811.jpg

Ha egy hónapban 80 órát ott tölt a delikvens, a fennmaradó időért a tulajdonosok pénzt már nem kérnek. Ha utánaszámolunk, ily formán havi 200 euróért bérelhetünk magunknak munkahelyet, ami itteni viszonylathoz képest nem is olyan nagy összeg. 

img_9799.jpg

A kávézót Cocoquadratra keresztelték, mely elsőre nehezen megjegyezhető név. Viszont ha ismerjük a logikáját, könnyen a fejünkbe száll. A Coffee és Coworker (olyan munkatárs, aki nyilvános helyen, közösségi térben bérli íróasztalát és végzi munkáját) szavak első két szótagja a négyzeten. Kávézó és munkahely egy helyen.

img_9793.jpg

A start-up vállalkozásnak ideális helyet találtak, a Gazdasági Kamara épületével átellenben tették székhelyüket, megspórolva ezzel nem kevés marketing költséget. Egyébként a hely kávézóként is üzemel, bárki betérhet, rendelhet, fogyaszthat, kedvére szürcsölheti a melange-t, barátkozhat a környezettel, mielőtt asztalt bérel.

img_9796.jpg
img_9800.jpg

És hogy mit nyújtanak a tulajdonosok cserébe? Egy széket, asztallal előtte, gyors WLAN-t, és ha szükséges, van még scanner és nyomtató. A zöldség és a víz grátisz, tovább a kávézóban 10% engedmény jár „az itt dolgozóknak”. Persze van még konferenciaterem, tárgyalók, ezek szabadon, extra bérelhetők. És havonta egyszer találkozót szerveznek, ahol az egyszemélyes vállalkozások, a szabadúszók egymással ismerkedhetnek, beszélgethetnek.

img_9809.jpg

img_9803.jpg

Vajon átírtja-e a hagyományos, bécsi kávéházi kultúrát az új szokás, miszerint a kávéház egyben munkahelyként is funkcionál, vagy épphogy a régi időket hozza vissza, amikor a művészlelkek reggeltől estig a kávéházakban töltötték idejüket. Igaz, ők nem laptokon dolgoztak, másképp csináltak világmegváltó dolgokat.

img_9810.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt      

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr698830002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása