Jó dolguk és sok joguk lesz a lovaknak Bécsben
2016. május 30. írta: Bazsa Mara

Jó dolguk és sok joguk lesz a lovaknak Bécsben

Hét pontban regulázzák, miként végezhetnek munkát a fiákerlovak Bécsben. Még csak szakszervezetet sem alapítottak, de ha a minden a terv szerint alakul, akár már júniustól jobb munkafeltételeket kaphatnak, sorsuk jobbra fordulhat.

Az intézkedéscsomag első pontja kimondja, nagy melegben, amikor a hőmérő higanyszála 35 fok fölé kúszik fel, a pacik nem állhatnak ki a placcra. Tavaly például több mint két hétig „sztrájkolhattak” volna. Idén ezt a jogukat majd rendelet óvja.

img_8773.jpg

A tervezet szerint csökken a munkaidejük is, kétnaponta foghatják csak őket hadra, délelőtt 10-től, este 9-ig lehetnek majd szolgálatban. Ettől azt remélik, hogy a lovak pihentebbek lesznek, lemegy róluk a stressz.

img_8678_1.jpg

A bakon ülő kocsisnak minden fuvar előtt ellenőriznie kell, pihent-e eleget a lova, megfelelő-e az egészségi állapota, és mielőtt útra kelne vele, mindezt be kell, jegyezze egy erre a célra rendszeresített, úgynevezett menetnaplóba.

img_8627.jpg

Górcső alá kerül az is, hogy a ló megfelelően képzett-e, alkalmas-e a vérmérséklete arra, hogy kocsi elé fogva az aszfaltot koptassa, utasokat szállítson, és hogy egyáltalán részt vehet-e a közúti forgalomban. 

img_8638.jpg

A fiákerek parkolóit a burkolatra festik, hogy tudva legyen, egyszerre hány fiákeres állhat egy adott helyen. Az is tervben van, hogy az állatvédők felvilágosító tevékenységbe fognak majd, melynek során a lótulajdonosok elmagyarázzák, mi az, ami az állatnak árt. Többi között olyasmit, hogy miért rossz a lónak, ha rendszertelenül kap abrakot, és hogy az állatok nem kultiválják, ha szájkosárral zabolázzák őket.

img_8777_1.jpg

Bécsben 28 fiákeres vállalkozó összesen 375 lovat tart. Az állatvédők tavaly többször tettek bejelentést, és éltek panasszal, hogy a fiákeresek nem kímélik a lovakat. Most abban reménykednek, ha elfogadják a tervezetet, az állatok jogait kevesebben sértik meg.  Az újításról, melyet az állatvédőkkel és a zöldekkel karöltve állítottak össze, júniusban döntenek.

img_2412.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr178756616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása