Gazdagok és híresek temetője
2016. május 04. írta: Bazsa Mara

Gazdagok és híresek temetője

Egy város hangulatához hozzátartoznak a sírkertek, árulkodóan sokat mondanak arról, hogy viszonyul a múlthoz az utókor. A hietzingiről az útikönyvek alig írnak, nem része a temetőturizmusnak. A Bécsbe látogató turisták többnyire a Központi temetőbe zarándokolnak, pedig látnivaló itt is bőven akad.

A hietzingi metrómegállótól több busz is visz a Montecuccoli Platzra, ahol véget ér a schönbrunni kastély parkja. Itt van a temető főbejárata. Maga a tér is szép, nyüzsög benne az élet, pedig a halottak birodalmába vezet. Tudják és megszokták már a helyiek.

img_2839_1.jpg

Amikor megteltek a városban lévő sírkertek, a temetők kijjebb települtek. Hietzing akkoriban külvárosa volt Bécsnek, azokat temették ide, akik itt éltek, akiknek itt volt a villája, vagy a nyári rezidenciája. A temető is ezt a pompát tükrözi vissza. 

img_2917_1.jpg

A 13. kerület egyike a leggazdagabbaknak, jómódúak lakták egykor a környéket és ez mára sem változott meg. Mondják is, aki otthonául ezt a kerületet választja, nemcsak szép helyen lakik egész életében, de holtában is elit környezetben marad.

img_2893_1.jpg

img_2869_1.jpg

A temető felettébb gazdag mauzóleumokban és a biedermeier építészet is csodás nyomot hagyott rajta. Meghitt nyugalmat áraszt és gazdagon díszített pompát sugall.

img_2852.jpg

img_2860.jpg

Szobrai kiemelkedően szépek, művészi értéket képviselnek. A főbejáratnál az érdeklődőknek térképet is adnak, melyen a híres sírok jelölve vannak. Karl Kundmann szobrász 1896-ban édesanyját mintázta meg, életnagyságú márványszoborba öntve állított neki emléket. 

img_2855_1.jpg

A 97 ezer négyzetméter több mint 11 ezer letűnt lélek lakhelye. Nem is akárkik nyugszanak benne. Sok-sok ismert politikus, művész, zenész, akik nemcsak a kerület, de az osztrák kultúra, művészet és történelem hírnevét is öregbítették. Ide került dr. Raimund Grübl, Bécs utolsó, liberális polgármestere is. 

img_2910.jpg

Olyan hírességek is, mint az író, Franz Grillparzer, a szecesszió nagy építésze, Otto Wagner, vagy a festő Gustav Klimt. Illusztris társaság. De itt nyugszanak Johann Strauss testvérei, valamint itt lett elhantolva Ferenc József két szeretője is.  

img_2887_1.jpg

img_2914.jpg

Idilli hely, hogy az ember békére leljen, elcsendesedjen, a múlton elmerengjen, és a nagyra nőtt városra egy pillantást vessen.  img_2875.jpg

img_2896_1.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr718671520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása