Óvszermúzeum Bécsben
2015. június 05. írta: Bazsa Mara

Óvszermúzeum Bécsben

Birkabél, halhólyag, vászonzsák. Kitalálja mire használták? Ezekből készültek egykor az óvszerek.

Hol van már az idő, amikor a Kamaszkorom legszebb nyara kultikus filmben a csetlő-botló tinédzserek szégyenkezve, esetlenül a kondommal szemeztek. Ma már megmosolyogjuk az ilyen jelenteket, bár az új belépőknek a vásárlás máig kihívást jelent. Az óvszer története ősidőkre nyúlik vissza, olyannyira, hogy a legelső emlékek jóval időszámításunk előttiek, Kréta királyához, Minószhoz fűződtek. (Az első darabok egyike halhólyagból készült, l. a képen.)

img_1553.jpg

img_1554.jpg

Erről és még sok egyéb érdekességről, a kondom történetéről és fejlődéséről hol másutt, mint egy autentikus környezetben, egy szexbolt alagsorában kapunk mélyreható ismereteket. A kiállított tárgyakat ingyen megnézhetjük, de kívánság szerint, akár tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatást is kérhetünk. 

img_1519.jpg

Az 1994-ben megnyílt bolt az elsők egyike volt Bécsben, melynek nyíltan vállalt célja, a szexuális tabuk ledöntése, a biztonságos szex és a kondom népszerűsítése. Idestova több mint 20 éve. Ingrid Mack, a múzeum alapítója az elsők között gründolt Bécsben céget, Condomi néven. A gumi népszerűsítésében úttörő munkát végzett. Még kondom-futárszolgálatot is működtetett, mely hétvégeken hajnal 2-ig elégítette ki az igényeket. A cím lehetett diszkó, vagy egy városi park padja, őt ez nem izgatta, az óvszereket bárhová kiszállította.   

img_1542.jpg

img_1547.jpg

Gyűjteményét apránként rakosgatta össze, 18 évbe telt, mire összeállt és a nagyközönség elé kitette. Vannak közte egészen érdekesek. Az állati (ürü, birka, kecske) bélből és hólyagból készült termékek mai szemmel nézve megmosolyogni valóak. Az is bizarrnak tűnhet, hogy anno a használatot követően nem dobták el az értékes és egyáltalán nem olcsón beszerzett beleket, mosták, pucolták, ha kellett a lyukakat is befoltozták. Így ment ez egészen 1839-ig, amikor is a kaucsuk váltotta az állati részeket. A gumi, mint alapanyag közkedvelt lett, ebből gyártották az 1-2 mm vastag óvszereket. A kezdetleges darabok mellett vannak itt modernek, folyékonyak és egyéb, divatos, meg vicces termékek. 

img_1552.jpg

img_1532.jpg

Az óvszer-automata, mely 1965-ben eladási rekordot döntött, is a a kiállítás egyik darabja. A bolt tulajdonosa Ferry Eberttől kapta, aki korának egyik legnagyobb gyártója. 

img_1562_1.jpg

A kondom használata nemcsak a nem kívánt terhesség, de a nemi betegségek kivédésének is módja. Többi között erre hívja fel a figyelmet a múzeum 300 kiállítási tárgya, mintegy 100 négyzetméteren, a bolt alagsorában. 

img_1555.jpg

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr537516934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása