Hogyan spóroljunk, ha Bécsbe látogatunk?
2015. január 06. írta: Bazsa Mara

Hogyan spóroljunk, ha Bécsbe látogatunk?

Bár jól lehet, Bécs a turisták egyik legkedveltebb városa, nem éppen olcsó hely. Mégis akadnak helyek és időpontok, amikor ingyen, vagy csekély juttatás ellenében kultúrát vehetünk és élvezhetünk.  Kis pénz, nagy élvezet. Erre adunk tippeket.

Karácsonykor megbolydul a világ és eszetlen költekezésbe kezdenek az emberek, mintha december után már nem is lenne élet. Pedig van, már hogyne lenne, akkor is kell, hogy kerüljön valami a levesbe. A legkevesebb ilyenkor, az újév elején a kultúrára jut. Pedig ha valaki jól tájékozott és alaposan körbenéz, a kultúrához fillérekért hozzáfér. Szinte minden napra akad kedvezményes program. Minden az időzítésen múlik. Ezt használhatják ki a Bécsbe érkező turisták is. 

A város tulajdonában és gondozásában lévő múzeumokból akad néhány, mely miden nap (hétfőn, vasárnap és ünnepnapok kivételével) nyitott ajtókkal, grátisz várja a látogatókat. A Városháza (Rathaus) MUSA múzeuma a modern művészeti alkotásokat gyűjti egybe, és aktuális, időszaki kiállításokat is szervez. Most éppen kortárs fotókat mutat be, Memory Lab. Photography Challenges History címmel, az európai fényképezés hónapja keretében.

rathausfront.jpg

Ugyancsak ingyen látogathatóak a város kerületi múzeumai, melyek közül a Prater Múzeum mindenképpen megér egy kirándulást. Díjtalanul juthatunk be a Nemzeti Bank Pénzmúzeumába is.

Minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogatható a Wien Museum. Érdemes felfedezni, benézni. A város történetével, művészetével ismertet meg, többi között láthatunk Gustav Klimt és Egon Schiele alkotásokat is eredetiben.

dsc04523.JPG

A hónap első vasárnapján az idővel jól kell gazdálkodni, mert ekkor ingyenes többi között a Hermes-villa, Sisi kedvenc kastélya, az Óramúzeum, ahol 3000 óra ketyeg egyszerre, Haydn és más bécsi zeneszerzők lakásai, házai, a Római Múzeum, az Otto Wagner Pavilon és a Hadtörténeti Múzeum, melynek épülete és gyönyörű enteriőrje magában is elbűvölő.

hermesvilla_1_.jpg

Ingyenes a MAK (Osztrák Iparművészeti és Kortárs Művészeti Múzeum), de csak kedd esténként 6 és 10 óra között. Leghíresebb kiállítási tárgyainak egyike a bécsi műhely hajlított formájú Thonet bútora, valamint Gustav Klimt szecessziós alkotása, amelyet a brüsszeli Palais Stoclet frízéhez készített.

wien_01_museum_fur_angewandte_kunst_a_1_.jpg

És akkor még nem beszéltünk az éves bérletekről, melyek megvásárlásával ugyancsak szép summát takaríthatunk meg. Igaz, érdemes egy évre előre tervezni és önmagunkat jól ismerni. A világ egyik legjelentősebb múzeuma, a Szépművészeti is kínál ilyet, az idén 34 euróért (a kiállítás napjától érvényes 365 napot át). Igazán jó és kifizetődő befektetés. Több mint 29 000 négyzetméternyi kiállító terem látogatható vele. Az éves bérlet időszaki kiállításokra is érvényes és a Szépművészeti Múzeum valamennyi kihelyezett intézményébe belépésre jogosít.

pisti1.jpg

Így az Osztrák Színházmúzeumba, a Néprajzi Múzeumba (Weltmuseum), a Kincstárba, az Új Várba (Neue Burg), valamint a schönbrunni kastélynál található Hintómúzeumba, melyet nemrég újítottak fel, kifejezetten izgalmas és tartalmas kiállítással lepve meg az ide látogatókat. A Sisi imádóknak különösen figyelmébe ajánlom, itt megnézhetik a hintót, mely Sisit Bécsbe hozta és azt is, mely utolsó útjára kísérte. Ráadásként egy vidéki kastély is listára került, mégpedig az Innsbruckban található Schloss Ambras.

20141213_145546_lls.jpg

A Museums Quartier neves kiállító termei sem maradnak ki a sorból, a Leopold bérlete 49 euro, a MUMOK-é pedig 33 euróért vásárolható meg. Ha a negyedben ragadunk és a Kunsthalléra is fáj a fogunk, akkor a három helyre 79 euróért vehetünk bérletet. Vigyázat, itt a naptári év játszik, január 31-ig birtokunkban kell legyen a belépésre jogosító éves kártya. Ha a nagy átlagot vesszük, azoknak éri meg, akik legalább háromszor ellátogatnak egy-egy kiállításra. Az Albertina is kínál éves bérletet,  60 euróért, beleértve egyéb kedvezményeket.  

dsc03844.JPG Ha kicsit lazább vizekre evezünk, az állatkerti séta is olcsóbbá tehető. Ne riadjunk meg az áraktól, felnőtteknek 44, gyerekeknek 22 euro az éves bérlet, ami már 3 vizitet követően megtérül.

dsc03347.JPG

A színház- és operalátogatástól sokan elriadnak, meglátva a belépőjegy árakat. Nem a magyar pénztárcákra szabottak. De itt is van kiskapu. Az Albertinával szemben álló, last minute jegyeket áruló információs központ kínál megoldást. Előadás kezdete előtt egy órával érdeklődhetünk a színházak jegypénztárainál is, a Burgtheater például 25%-kal olcsóbban árulja jegyeit, de pár euróért állóhelyhez is hozzájutunk, a Volkstheaterbe 5 euro a kedvezményes jegy, a Volksoperbe pedig, ha szerencsénk van, 6 euróért is operát nézhetünk. A Konzerthausban az eladás előtt 45 perccel dobják piacra a megmaradt helyeket, akár 15 euróért is hallgathatunk koncerteket.  

dsc02863.JPG

Az Állami Operaház előadásai sem elérhetetlenek már, ide is be lehet olcsón jutni, igaz, ezért meg kell dolgozni. Szezonban hosszú sor kígyózik az opera oldalában, ahol az emberek állójegyekre vadásznak. A rutinosabbak háromlábú székkel felszerelkezve várnak a 2-3 eurós álló helyekre.  

dsc04526.JPG

Ha ügyesek vagyunk, és jól szervezzük utunkat, egészen csinos kis összeg a pénztárcánkban maradhat.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr87048015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása