Jó dolguk van a kutyáknak Bécsben
2014. augusztus 23. írta: Bazsa Mara

Jó dolguk van a kutyáknak Bécsben

57 ezer kutya, 160 kutyafuttató, mintegy 1 millió négyzetméteren, átlagosan 18 négyzetméternyi terület jut egy kutyára. Ez a száraz kutyastatisztika, de persze vizes hely is akad, méghozzá 4 kutyastrand.  És hogy a kóbor ebek se szenvedjenek, épül Európa legmodernebb állatmenhelye is. A 15 milliós beruházás (kb. 4,6 milliárd forint) egy éve gőzerővel folyik. 

150 kutyus, 300 cica és több száz kisállat kerül hamarosan luxus körülmények közé. Európa legmodernebb állatvédelmi kompetencia központja a maga nemében gigaberuházás. Költségeit tekintve mindenképp. A 9700 négyzetméteren épülő Állatkvártély előreláthatólag 15 millió eurót (kb. 4,6 milliárd forint) nyel el, melyből 10-et Bécs városa áll, 5-öt pedig az Állatvédelmi Alapítvány remél előteremteni. A hely fejedelmi körülményeket ígér, modern kenneleket, karantén állomást, kutyakiképzőt, külön helyet, ahol kutya és leendő gazdija ismerkedhet. Az építkezés gőzerővel folyik. Az eddigi adatok szerint már 10 ezer köbméter betont, 50 tonna üveget, 45 tonna nemesacélt használtak fel. A beruházás mi más is lenne, mint zöldmezős, igazi öko-projekt, fűtéséhez a szomszéd szeméttelepen előállított fermentációs gázokat fogják hasznosítani.

tier.jpg

A menhely alapkövét 2013 augusztusában rakták le, egy év alatt ennyit haladtak (kép az alapítvány honlapjáról)

Persze a kutyáknak és gazdáiknak eddig sem sok oka volt panaszra. Bécs jó ideje kutyabarát város és ez már aligha változik. Itt a kutya valóban az ember társa, mehet vele mindenhová, ahol tiltó tábla nem jelzi, négylábúaknak kívül tágasabb. Ilyen pedig kevés akad. Élelmiszerboltokban nyilván nem szívesen látott vendég, de egyébként gazdáikkal szinte bármelyik boltba szabadon ki-besétálhatnak. Akár jó nevű hotelekben is megszállhatnak és egyáltalán nem ritka, hogy vendéglőkben, éttermekben, kávézókban egyenrangú vendégként kezelik őket. Ennek persze ára is van, mégpedig az ebadó. Évi 72 euro (kb. 22 ezer Ft). Volt is zúgolódás rendesen, amikor két éve 44 euróról drasztikusan, 65%-kal megemelték az összeget. Vidéken ez nyilván kevesebb, de Bécs az Bécs. Itt mindennek ára van. Cserébe viszont kapnak is, és nem is keveset.

DSC03617.JPG

Élelmiszer bolt előtt ácsingózik a kutyus

Példának okáért ingyen kutyapiszok gyűjtő zacskókat. Város szerte 300-500 méterenként, mintegy 3000 úgynevezett Dog Station kínálja a kis fekete nylonokat. Ingyen, természetesen. 110 ezer táblácska figyelmeztet, az ürülék eltakarítása kötelesség, elmulasztása vétség és bírságot von maga után. Méghozzá nem csekély összeget. 36 eurót nevezetesen. A köztisztaságiak szerint meg is van a foganatja, naponta legalább 50 ezer teli zacskót gyűjtenek be.

DSC03627.JPG

Virágágyas közepére sem illik

Bécsben a kutya az úr, a pékségben pedig egyenesen király. Így hirdeti magát a város pár éve nyitott első olyan péksége, mely négylábúakra szakosodott. Állatorvos segítségével összeállított ínyenc falatok várják a betérőket. Van itt minden, sajtos, tonhalas, májas kutyakeksz és természetesen a bio sem maradhat el, ha már egyszer a gazdi is olyat eszik.

kutyabolt.jpg

Bio kolbász kéreti magát

Kapnak az ebadóért mást is cserébe. Kutyafuttatót, épp eleget. A cirka 60 ezer kutyának, mely egyébként egy nagyvárosban nem is olyan sok, közel 160 kutyafuttató teszi kellemessé hétköznapjait. A rendszeres mozgás, testedzés így kellőképpen biztosított. Hely van bőven a közel 1millió négyzetméteren. A kerületek közti megoszlás ugyan nem egyenletes, de európai viszonylatban így is kiemelkedő az összterület. Berlinben például 100 ezer ebre 30 a futtató. Panaszra tényleg semmi ok. A bécsi gazdik persze örök elégedetlenek, kaptak hát tavaly még extra helyeket. Egy nagyot, 8,5 hektárosat, és egy 600 négyzetméteres összkomfortosat. Padokkal, itatóval, ásóhellyel és betonúttal felszerelt, 40 ezer eurós költségből megépült helyet. 

DSC03628.JPG

Kutyafuttató a II. kerületben

Ha még mindig nem elég a jóból, fürdetni a kutyusokat több helyen is lehet. A Nordbrücke és Florisdorffer Brüske között elterülő 14 ezer m2-es kutyás strand az egyik legnépszerűbb, de a Neue Donau bal partján 2009 óta működő strandon is élvezettel lubickolnak az ebek. Van még további 2 kutyastrand, ezekről részletes információkkal külön web oldal szolgál.

hundestraende-wien-hunde-baden.jpg

Fürdőzés 

Az ember és a kutya kapcsolata kétoldalú. Nemcsak szeretni kell őket, de nevelni is. A harci kutyákat különösen. Törvény írja azt is elő, hogy aki ebbe a kategóriába besorolt 13 fajta valamelyikét, vagy annak keverékét otthonában tartja, annak gyakorlati és elméleti vizsgát kell tennie. Ellenkező esetben jár a 250 eurós büntetés. Ráadásul, biztosítást is kell kötniük, mely fedezi az esetleges támadás esetén bekövetkezett károkat.  

Kóbor kutyát alig-alig látni Bécsben, a 2010 óta kötelező chip miatt, vagy azért, mert az állatvédők jól végzik dolgukat. Mindenesetre ha vannak is, hamarosan remek helyre kerülnek. Addig is nevelődik a jövő állatbarát generációja. A város vezetése erre hajt biztosan. Amellett, hogy folyamatosan javítja ember és állat békés együttélésének feltételeit, kisiskolásoknak speciális tanórákat szervez. Évi 4000 órában szerettetik meg velük az ebeket, hogy Bécs ne csak az emberek számára legyen élhető, a legélhetőbb városok egyike. 

DSC03621.JPGJátszótérre csak pórázon, de azért itt is van egy pici szabadság

Fotó: saját és internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr116626951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.08.23. 20:59:37

Itt az indexen olvastam valamelyik blogban, hogy a külföldi, azt hiszem francia srác azért telepedett le végül is itt, mert Bp-en rengeteg a kutya és a magyarokat nem hogy zavarja, nagyon szeretik a kutyákat.

Nem minden a kutyastrand.

badboy70 2014.08.23. 21:01:45

Hát Bécs sincs lemaradva tőlünk,már ami a járdán hagyott kutya sz@rt illeti.Gondolom,a sok bevándorló a hazai szokással élve ott sem szedi össze.

♔bаtyu♔ 2014.08.23. 21:07:38

@badboy70: Épp 20-án láttam, ahogy egy KÜLFÖLDI turista szaratja a kutyáját a járda közepére.

3 méterre a csatornanyílástól. Rászóltam, hogy nem otthon van.

marczy 2014.08.23. 21:37:37

Felirat a kutyakakiltató állomáson:
Nimm ein Sackerl für mein Gackerl :)))...

Itt Magyarországon miért nincs ilyen? A dzsukheleket 1987-ig nálunk is ebadó terhelte...

Egy osztrák hölgynek meg olyan kicsi kutyája volt, mint az öklöm, és bevitte magával az étterembe... Persze el is kezdtem viccelődni, hogy annyira kicsi, hogy nyugodtan csalhatja az ebadót...

sweeney todd 2014.08.23. 22:07:00

@♔bаtyu♔: a magyarok szeretik a kutyákat? hol? összeszedem a kutyaszart, nem ugató, jó fej labim van. mégis naponta szólogatnak be a "kutyaszerető" magyarok. :(

elgigante70 2014.08.23. 22:22:12

először mondjuk néztem, mikor egy bevásárlóközpont harmadik emeletén a saturnban leült mellém egy kutya. aztán 20 perc múlva egy másik a mcdonaldsban is

PR_fact 2014.08.23. 23:15:29

Lehet, hogy Bécs kutyaparadicsom, de az osztrák családi házas övezetekben nem hallani kutyaugatást, kutyát se nagyon látni. Ismerős szerint ennek az az oka, hogy a magánélet és a pihenés szent, tilos a szomszédot zavarni kutyaugatással, ezért ha tart is valaki kutyát, akkor azt a házában kell altatni nehogy zajt csapjon, különben jön a büntetés majd a sintér. Ami nálunk van vidéken, hogy ha éjszaka mászkál valaki az utcán sorban ugatnak a kutyák arrafelé elképzelhetetlen.

oncogito 2014.08.23. 23:34:30

@♔bаtyu♔: - ugye önnek nincs kutyája?
Mert hogy nálunk hogy szeretik a kutyákat, arról regéket lehet mesélni!

♔bаtyu♔ 2014.08.24. 09:19:00

@oncogito: A mi házunkban 4 kutya is van, gyakorlatilag mindenki kutyája, pedig gazdáik is vannak.

Te pedig ne a járdára, vagy mások kapuja elé szarasd, továbbá szocializáld normálisan és akkor a tiedét is szeretni fogják.

Netuddki. 2014.08.24. 10:14:43

Árva állatok???
Meghalt a gazdi? Vagy csak kirakta a "kedvencet"?

Gera 2014.08.24. 10:24:45

@sweeney todd: Tény, hogy sokszor találkozni olyanokkal, akik nem, de sokkal többször olyanokkal akik igen. Nekem is egy jó fej labim van és a legtöbb ember kifejezetten barátságos vele.

hlk 2014.08.24. 13:58:55

Aztán a giftwarnung wien-t sem kellene kihagyni, annyira szeretik Bécsben a kutyákat, h napi mérgezési lista van...na meg h a legtobb kutyafuti 150 m2-es.egy tengerimalacnak tuti elég...a vizes kutyafutikra meg betanyáznak a prolik és kb menekülünk onnan mert elviselhetetlenek, neveletlen kutyakkal, kutyafutin kívül meg kommandózunk a rendőrség elől, h ne kapjunk póráz nélkül büntetést...,németországban meg lehet h kevesebb a kutyafuti de bárhol sétálhatnak póráz nélkül itt a különbség, a bevásárló kp.-ba meg bemehet a kutya hurra, több ezer kutyanak ez a max sétája legtöbbször, 4 éve van kutyám Bécsben és nem az örök elégedetlen vagyok, csak nem értem miért kell egy kerületben 10 futtató ami 100m2-es inkább lenne 3 normális méretű, a másik meg a menhely, ennyi pénzből....meg kellene nézniük, hogy a Noe mennyi pénzből hozza ki korrektűl a 4x ennyi állat ellátását.

EricaRose 2014.08.26. 11:39:07

@enpera: a nem kutyatartók többsége meg simán állatgyűlölő, másik része meg állatkínzó. Amúgy aki szerint nem minden a kutyás strand, gondolkodjon már kicsit h 40 fokban milyen az ha a kutya már a természetes élővizekből is ki van tiltva, fulladjon meg , mert azonnal sápítozni kezd a jó magyar család -persze mellém szarathatja a gyerekét a vízbe, gond nélkül... Inkább egy kutyás strand, a kutya eleve nem végzi dolgát a vízbe.

Samoyede Léon 2014.09.03. 12:44:31

Minden elsmerésem annak aki ezt a cikket megirta! De azért valami mégis kimaradt......!.. Árúházak, gyúgyszertárak, bankok, posták, butikok, Müller a Wien Mittén, meg még sorólhatnám tovább, ezekre a helyekre a leg természetesebb, hogy a kutya szivesen látott vendég. A trafikba minden négylábú szivesen megy ( gondolom nem nehéz kitalálni, hogy miért!) Éttermek kérés nélkül hozzák a vizet (az én kutyámnak sört) jutalom falatokat Eggyes helyeken ha az üzletvezetö megengedi az élelmiszer boltokban a kosarak helyére ki lehet kötni a kedvenceket. Szivböl örülnék ha egyszer magyarországról is hasonló cikket lehetne majd irni. Egy ország erkölcsi fejletségét úgy lehet megitélni, ahogy az álataival bánik. Sajnos álatgyülölök mindenhól vannak,jó emberek és rossz emberek. 8 évvel ezelött pesten jártam a kutyámmal s mivela Westel árúházban szerettem volna vásárólnim a világon a leg természetesebb volt nekem, hogy a kutyám is velem van, Nem jutottunk messze a bejárattól mert egyböl 4 jó megtermett Security rohant utánunk. A végén már hatan probálták németül a tudomásomra jittatni, hogy HUND IM WESTL EINKAUF HAUS VERBOTEN mielött még a katonaságot hivták volna, jobbnak láttam eljönni onnan! Inkább itthon maradunk, mert én az utcán nem hagytam volna az biztos!

Samoyede Léon 2014.09.03. 12:44:36

@sweeney todd: Igazad van1 Méghozzá a legtrehányabb emberek szólnak be, nézd csak meg jobban öket legközelebb, S csak ennyit szólh" ide érzem , hogy ma még nem mosakodott" legközelebb meggondolja, hogy fölöslegesen belekössön egy idegenbe!

Samoyede Léon 2014.09.03. 12:44:40

@elgigante70: S hogy érezted magad a jelenléttükben? Csodálkoztál ugye? Mint ahogy én csodálkoztam pesten a Westelben, mikor a kutya miatt a biztonságiak szégyenletesen, rendesen mehúrcoltak!
süti beállítások módosítása